Kje bo mogoče unovčiti turistični bon? Vključenih je več dejavnosti ponudnikov, vlada diskriminacije ne bo dovolila

Miha Raičevič Miha Raičevič
28.05.2020 10:49

Turistični bon, ki ga predvideva predlog tretjega protikoronskega zakona, bo prenosljiv med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena. Razširjen je tudi seznam dejavnosti ponudnikov storitev, pri katerih bo bon mogoče unovčiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ponoči je bil na odboru DZ za delo potrjen tretji protikoronski zakon, ki med drugim v 37. členu ureja turistični bon. Poslanci koalicije so predlagali amandma, s katerim je ta člen zakona doživel kar nekaj sprememb. O zakonu pa bodo jutri na izredni seji odločali poslanci.
Še vedno je predvideno, da bodo do bona upravičeni vsi, ki imajo stalno prebivališče na ozemlju Slovenije, ne glede na državljanstvo. Polnoletni in tisti, ki bodo letos dopolnili starost 18 let, bodo prejeli bon v višini 200 evrov, mlajši pa po 50 evrov. 

Prenosljivost bona

Takoj, ko bo zakon sprejet, bo bolj natančno uporabo turističnega bona opredelila uredba, ki jo bo sprejela vlada v osmih dneh od uveljavitve zakona. A vseeno so poslanci koalicije v sprejetem amandmaju že zapisali, da bo bon prenosljiv med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena. Sem spadajo stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki, bon pa bo prenosljiv tudi med zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. 
Bon bo prenosljiv le na osebo s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Še vedno je bon mogoče unovčiti le za nočitev ali nočitev z zajtrkom. 

Vključenih več dejavnosti ponudnikov

Ena večjih sprejetih sprememb člena zakona se nanaša na to, kje bo mogoče bon unovčiti. V sprejetem amandmaju je zapisano, da mora biti ponudnik storitve že na dan 13. marca vpisan v poslovni register Slovenije in v register nastanitvenih obratov, ki ga vodi agencija za javno pravne evidence in storitve (Ajpes), ter opravlja eno izmed naslednjih dejavnosti po standardni klasifikaciji: dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov, počitniški domovi in letovišča, turistične kmetije s sobami, oddajanje zasebnih sob gostom, planinski domovi in mladinska prenočišča, druge nastanitve za krajši čas, dejavnost avtokampov in taborov.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta