Kdo se bo za predsedovanje Desusu pomeril z Erjavcem?

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
10.10.2020 05:00

Na novembrski predsedniški boj se bo ob Karlu Erjavcu predvidoma podal tudi stranki vnovič pridruženi Srečko Felix Krope. Medtem je Desus izgubil še drugo podpredsednico, Mariborčanko Jelko Kolmanič, ki pa v nizu odhodov naj ne bi bila zadnja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kandidati za vodenje Desusa bodo znani predvidoma jutri, a je kandidaturo s podporo najmanj tretjine prisotnih delegatov mogoče vložiti še na kongresu.
Robert Balen

Ob polnoči se izteče rok za oddajo kandidatur za novega predsednika koalicijskega Desusa. Še pred tem smo izvedeli, da naj bi se ob nekdanjem predsedniku stranke Karlu Erjavcu za to funkcijo potegoval še vsaj Srečko Felix Krope. Sicer nekdanji policist in dolgoletni predsednik Lovske zveze Slovenije ima podporo pokrajinskega odbora Podravja, ki mu po nekajmesečnem premoru zopet predseduje. Spomnimo: Krope se je stranki Desus pridružil leta 2018, julija letos pa iz nje izstopil. Razlogov za odhod ni navajal, se je pa špekuliralo, da naj bi bil nekdanji predsednici Aleksandri Pivec očital vsiljevanje kadrov, ki niso člani stranke. Krope, ki nam je včeraj dejal, da bo za komentarje na voljo v začetku prihodnjega tedna, se je stranki vnovič pridružil pred slabim mesecem, ta četrtek pa mu je matični pokrajinski odbor izrekel podporo pri kandidaturi.

Z januarskega kongresa, na katerem je na čelu stranke Aleksandra Pivec zamenjala Karla Erjavca. 
Robert Balen

"To se mi zdi neresno - izstopaš, čez nekaj mesecev pa se ponovno včlaniš," je slišati iz poslanskih vrst, kjer so že izoblikovali kriterije za novega predsednika. Želijo si, da bi stranko vodil nekdo, ki je član Desusa vsaj pet let in ki dobro pozna delovanje koalicijske stranke. Poslanci nameravajo v naslednjih tednih, da bi se izognili nadaljnjim slabim izkušnjam, vse kandidate povabiti v poslansko skupino in z njimi opraviti temeljite razgovore. Na ta način si želijo presekati podcenjevalni odnos do njih, nam razlagajo viri, in pokazati pomembnost poslanske skupine za stranko.

Jelka Kolmanič: "Ne želim več biti v tej zgodbi." 
Andrej Petelinšek

Medtem je po odhodu Pivčeve v zraku še vedno vprašanje osipa članstva, ki ga je kmetijska ministrica v odstopu napovedala. Po Aniti Manfreda je včeraj iz stranke izstopila še podpredsednica Jelka Kolmanič. "Že nekaj časa sem sprejemala to odločitev, dogajanja mi niso bila všeč, napetost pa je v stranki prisotna že od lanskega leta. Zamenjali smo vodstvo, zdaj so ponovno razprtije in jaz v tej zgodbi ne želim več biti. V Desus sem prispevala svoje, ampak to ni več to, za kar je bila stranka ustanovljena, in mi je zelo žal," nam je povedala in dodala, da v zadnjih mesecih nikomur ni bila več pomembna vsebina, ampak neki drugi razlogi. Kritično ugotavlja še: "S poslanci vred in Tomažem Gantarjem, prejšnjim predsednikom sveta stranke, je vse te dogodivščine izglasovalo 38 ljudi, v stranki pa nas je skoraj 9600. To je bil pač scenarij in mislim, da je veliko ljudi razočaranih."

Še več izstopov napoveduje nekoč uradni govorec stranke Janez Ujčič: "Menim, da izstopi dosedanjih vidnih funkcionarjev, ki imajo v stranki neko kredibilnost, pomenijo kar težko obdobje za Desus." Ujčič dopušča možnost, da bi Pivčeva kariero nadaljevala z lastno stranko, ki bi jo tvorili izstopljeni člani upokojenske stranke in drugi podporniki. "Te odločitve še ni, sigurno pa možnost obstaja, ker je Pivčeva povedala, da politične kariere še ni končala. Vendar bi rada bila o tej podpori prepričana, dokler pa tega ne bo, tako dolgo tudi stranke še ne bo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta