Kdaj bo pri nas na voljo digitalno potrdilo? Poklukar in Koritnik pojasnila, kako do potrdil, ki omogočajo prehajanje meje

M.R.
03.06.2021 09:54
Ministra za zdravje in javno upravo Janez Poklukar in Boštjan Koritnik sta razložila, kako je mogoče pridobiti potrdila, ki omogočajo prehajanje meje in storitve, ki so na voljo ob pogoju PCT. Včeraj je bilo sicer potrjenih 273 novih okužb.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mejni prehod Dragonja
Tomaž Primožič/FPA

Brezplačno potrdilo za prehajanje meje ali uporabo storitev, za katere je zahtevan tako imenovani pogoj PCT (prebolevnost, cepljenost ali testiranje), je trenutno mogoče dobiti prek portala zVEM. Digitalnega zelenega potrdila (DGC - angl. "digital green certificate"), ki se uvaja na ravni Evropske unije, pa v Sloveniji trenutno še ni. Za DGC kodo QR pripravljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). V tem tednu naj bi opravili "test produkcije" z Evropsko komisijo, po testu pa bo jasno, kdaj bo lahko to mogoče vključiti v potrdila o cepljenju, testiranju ali prebolelosti, je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar

Tako so v tem trenutku slovenskim prebivalcem na voljo potrdila na portalu zVEM, v katerega se je mogoče prijaviti na podlagi digitalne identitete - lahko je to digitalni certifikat ali pa mobilna identifikacija smsPASS. 

Številni prebivalci ju že imajo, sicer pa je obe mogoče dobiti tudi brezplačno na upravnih enotah. Te izdajajo digitalne certifikate SIGEN-CA, dostop do zVEM pa je mogoč tudi z nekaterimi drugimi digitalnimi certifikati, je povedal Poklukar. Za pridobitev teh dveh oblik digitalne identitete se mora vsak posameznik fizično zglasiti v prijavni službi in izkazati svojo istovetnost. Podaljševanje veljavnosti pa je preprostejše in jih je mogoče opraviti prek spleta na daljavo.  

Spletni portal zVEM
Sašo Bizjak

Koritnik je dejal, da so upravne enote preobremenjene, saj da v letošnjem letu veljavnost dokumentov poteče kar štirikrat več ljudem kot pa lani. Zato vlada razmišlja, da bi uvedla še druge dostopne točke za pridobitev smsPASS. Predvidoma naj bi bilo to v prihodnosti mogoče pridobiti tudi na izpostavah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Letak "Kako do potrdila PCT"
Vlada Rs

Koritnik je tudi apeliral na vse, ki se odločijo, da bodo zadevo urejali na upravni enoti, naj imajo v mislih, da se je treba na termin pravočasno naročiti. Vse, ki pa bodo na upravni enoti sicer urejali druge stvari, pa je pozval, naj to izkoristijo tudi za ureditev digitalne identitete, če je še nimajo. 

Poklukar pa je na vprašanje, kako naj do potrebnih potrdil pridejo tisti, ki do portala zVEM ne bodo mogli dostopati, pojasnil, da ima vsaka zdravstvena storitev v ceni všteto tudi izdajo izvida. Zato po njegovih besedah izvajalec posamezne storitve tudi poda dokumentacijo v pisni obliki, kar da velja tudi za cepljenje. Če pa nekdo potrebuje kopijo potrdila, mu jo lahko izvajalec zaračuna glede na pravilnik, ki je bil na pobudo informacijskega pooblaščenca že pred časom pripravljen na ministrstvu za pravosodje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta