Karl Erjavec politično situacijo pretresal še s poslanci. V vladi Janeza Janše ne želi imeti funkcije

Žana Vertačnik
07.12.2020 13:39
Novoizvoljeni predsednik Desus Karl Erjavec s podpredsedniki Ireno Majcen, Antonom Balažkom in Brigito Čokl ne okleva, danes prvi sestanki vodstva in poslanske skupine
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po napovedih s sobotnega sklepnega dejanja dopisnega kongresa najmanjše koalicijske partnerice Desus se je danes sestalo novo vodstvo s predsednikom Karlom Erjavcem na čelu. "Na vodstvu stranke smo obravnavali, kakšna je trenutna politična situacija, tudi položaj stranke Desus v vladi in koaliciji. Potem smo nadaljevali pogovor s poslansko skupino. Zame kot predsednika stranke je ključno dobro sodelovanje med vodstvom stranke in poslansko skupino ter seveda tudi z organi stranke, tako da bom v kratkem sklical tudi izvršni odbor stranke Desus," je Erjavec povedal. Še pred izvršnim odborom se bo vodstvo vnovič sestalo s poslanci: "Potrebujemo nadaljevanje tega pogovora, glede na aktualne politične razmere, ker očitno bo treba tudi sprejeti določene odločitve." 

Ob izvolitvi je sicer Erjavec povedal, da se v politiko ni vrnil zaradi položajev, pač pa zaradi želje po konsolidaciji upokojenske stranke, ki bo prihodnje leto obeležila 30. obletnico. Danes je temu dodal: "Želim vas seznaniti, da kot predsednik stranke ne nameravam sodelovati v vladi Janeza Janše. To sem mu tudi povedal na pogovoru, na katerega me je povabil še kot kandidata za predsednika stranke. Ne želim sodelovati v vladi, to sem enkrat že javno povedal, mislim, da je bilo to leta 2018. Dvakrat sem sodeloval v teh vladah in tretjič si ne želim." Da bi bil minister ali član te vlade, ne vidi nobene potrebe: "Mi imamo tam dva ministra, ki delata odgovorno. Ne vidim razloga, zakaj bi moral tudi sam biti v vladi. Če bo prišlo do koalicijskih sestankov, pa pričakujem, da bom kot predsednik ene izmed koalicijskih strank prejel ustrezna vabila, da se bom teh sestankov lahko udeleževal."

Na vprašanje, kako je njegovo odločitev sprejel premier Janez Janša, ki je bil pred nastopom te vlade zelo jasen, da si v njej na funkcijah želi videti vse predsednike koalicijskih strank, je Erjavec odvrnil: "Če imamo koalicijo, je pač odločitev odvisna tudi od koalicijskih partnerjev. Mi smo eden izmed koalicijskih partnerjev te vlade in kot partner smo se odločili, da ne sodelujemo v tej vladi oziroma sem se sam odločil, ne gre za neko kolektivno odločitev." 

Robert Balen

Je pa vodja poslancev Franc Jurša v nedeljo za javno televizijo ocenil, da so možnosti, ali odidejo iz aktualne koalicije in se pridružijo opozicijski alternativi KUL ali pa ostanejo, približno enake. Povedal je tudi, da so z delom v tej koaliciji zadovoljni, moti pa jih odpiranje ideoloških vprašanj. Podobno je po sestanku s poslanci povedal novoizvoljeni predsednik, ki je ocenil, da pri izpolnjevanju koalicijskih zavez ni večjih težav, so pa drugje. Kaj lahko storijo, da se to ne bo ponavljalo še naprej? "Če se bo to ponavljalo in če bi bila situacija nevzdržna, potem pač v takih zadevah ne sodeluješ."

Trenutna situacija v državi je po oceni Erjavca sicer zelo resna, izpostavil je, da se "naš minister za zdravje izjemno trudi, da bi pomagal reševati to situacijo, vemo, da očitno delamo nekaj narobe, da se številke ne znižujejo". Pravi, da je dejstvo, da številke niso dobre in "nas lahko skrbi še naprej".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta