Kako drago bo poslanca Levice Miho Kordiša stalo "mazaštvo"

Uroš Esih Uroš Esih
18.10.2020 15:30

Poslancu stranke Levica Mihi Kordišu grozi civilna tožba, ker je v državnem zboru zasebne zdravnike označil za mazače. Lahko tožba uspe?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Civilni postopek zoper poslanca Mihe Kordiša je možen, a je vprašanje, če je lahko uspešen.
Robert Balen

"V interventni zakonodaji se črtajo varovalke, ki zagotavljajo kakovost in varujejo pacienta tudi v primeru zasebnih izvajalcev, samo zato, da bo lahko vsak s. p. in čisto vsak mazač dobil svojo tranšo javnih sredstev," je na odboru za zdravstvo ob obravnavi petega tako imenovanega protikoronskega paketa dejal poslanec Levice Miha Kordiš. V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, v strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov in v Zdravniški zbornici Slovenije, kakor tudi nekateri koalicijski politiki so nad Kordiševo izjavo zgroženi, saj trdijo, da je del zdravnikov zasebnikov označil za mazače.

​​Levica: Manipulacija SDS in zdravniških združenj

V stranki Levica trdijo, da je izjavo iz konteksta vzela predsedujoča odboru za zdravstvo, Anja Bah Žibert iz SDS, ki da je Kordišu podtaknila, da je zasebne zdravnike označil za mazače. Kordiš je po njihovo že v odgovoru na odboru ostro zavrnil in pojasnil. "Prosim lepo, kje sem kakega zdravnika označil za mazača? Vsem tako prizadetim se opravičujem," je povedal Kordiš in v svojem zdaj že dobro poznanem slogu nadaljeval z opravičilom: "Laž je plasirana namerno zato, da preusmerja pozornost iz privatizacije zdravstva v stekel napad name in na nas, ki ji stojimo na poti. Praksa je za to fašistoidno vlado in njene lobije stalnica."

Kordiš po interpretaciji njegove izjave v Levici naj nikakor ne bi meril na to, da bi hotel zasebne zdravnike označiti za mazače, pač pa opozarjal na potencialno zniževanje standardov. Manipulacijo je po njihovi oceni sprožil SDS, zdaj pa jo nekritično povzemajo nekatere interesne organizacije v zdravstvu - Fides, Združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov ter Zdravniška zbornica.

Brat pokojnega zdravnika: Pravno boš odgovarjal

Olja na ogenj je prilil še odvetnik Domen Gorenšek, čigar brat, zdravnik v zasebnem medicinskem centru MD Medicina d. o. o. Matevž Gorenšek je avgusta letos umrl za posledicami miokardnega infarkta. "Od poslanca državnega zbora sem izvedel, da je bil moj brat mazač in ne filantrop, altruist in izjemen kirurg," je zapisal Domen Gorenšek, ki je med drugim pred leti za Nova 24 TV, medij v orbiti stranke SDS, razmišljal o tem, kaj je in kaj ni človekova pravica.

Gorenšek je šel še dlje in Kordišu javno obljubil, da bo storil vse kar je v njegovi moči, da bo pravno odgovarjal za izrečene besede. "Ves izkupiček, ki ga boš, seveda v primeru pravnomočno končanega postopka v korist mojih strank moral za izrečene besede plačati, pa bo namenjen za izvedbo nujnih operativnih posegov ljudi, ki si zaradi sistema, katerega vzdržujejo privilegirani posamezniki, ne morejo privoščiti," je Gorenšek napovedal civilno-pravno vojno Kordišu.

Ivo Hvalica: "Gre za čisto žalitev zdravnikov."
Robert Balen

Kako je z imuniteto poslanca

"Poslanec državnega zbora ni kazensko odgovoren za mnenje ali glas, ki ga je izrekel na sejah državnega zbora ali njegovih delovnih teles," določa 83. člen slovenske ustave. A kazenskopravna imuniteta poslanca ne rešuje pred civilno-pravnimi postopki, ki so posledica izrečenih besed v državnem zboru. To najbolje ve Ivo Hvalica, nekdanji "jezikavi" poslanec SDS, ki je bil kot poslanec v štirinajstih postopkih na sodišču zaradi civilnih tožb, ki so bile posledica izrečenih besed v državnem zboru.

"Civilna tožba je lahko zelo boleča. Meni so vzeli tretjino pokojnine, dokler nisem dokazal, da sodnik, ki me je obsodil, krši ustavo in zakone naše države," se je neprijetnih civilnih postopkov spomnil Hvalica. Ki pa istočasno pravi, da ni povezave med njegovimi primeri in tem, kar govori Kordiš. "Gre za čisto žalitev zdravnikov," je prepričan Hvalica, ki še poudarja, da je razlika med njim in Kordišem tudi v tem, da je on kot opozicijski poslanec kritiziral izvršno oblast, katere uradniki so se polaščali javnega denarja.

Ni konkretna razžalitev, ne sovražni govor"

"Za karkoli, kar poslanec reče v okviru svoje funkcije v državnem zboru, ima imuniteto. Logika je, da poslanci predstavljajo svoja stališča, da prosto govorijo. Če pa pri tem razžali ali prizadene dobro ime nekega posameznika, ima ta na voljo civilna sredstva zoper poslanca," pojasnjuje dr. Miha Šepec s katedre za kazensko pravo Pravne fakultete Univerze v Mariboru.

Miha Šepec: "Pri Kordišu ni šlo za sovražni govor."
Bobo

Civilna tožba poslanca je možna le v primeru, da je nekdo osebno razžaljen, in da je pri tem šlo za napad na čast ali dobro ime posameznika. Šepec ocenjuje, da civilna tožba s strani brata preminulega zdravnika zoper Kordiša ne more biti uspešna: "Če bi ščitil pokojnega brata, češ, da je nekdo žalil dobro ime ali pieteto pokojnega brata, bi še razumel, a Kordiš je podal generalno ugotovitev, ki ne more prizadeti posameznika. Če rečem, da so vsi zdravniki v Sloveniji mazači, nisem targetiral konkretnega zdravnika."

Drugače bi bilo, če bi šlo za sovražni govor, ko nekdo spodbuja k nasilju ali hujšemu sovraštvu. A pregon ni v rokah posameznika, sovražni govor bi preganjala država. "Pri Kordišu ni šlo za sovražni govor," pravi Šepec. Da izraz mazači ne pomeni sovražnega govora, je prepričan tudi odvetnik Stojan Zdolšek.

Stojan Zdolšek: "Poslanec Ni razžalil točno določene osebe."
Bobo

"Konkretni poslanec tudi ni razžalil točno določene osebe ali vsaj tako določljive osebe, da bi se lahko prepoznala," mnenju Šepca pritrjuje tudi Zdolšek in dodaja, da Kordiš ni nobenega zdravnika konkretno imenoval. Civilni postopek zoper Kordiša je možen, a Zdolšek meni, da bi bil tak postopek zoper poslanca neuspešen s strani kateregakoli zdravnika, ki bi se čutil užaljen, saj za to v izjavi ni podlage.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta