Kako do izpolnjenih ciljev? Tu je 5 korakov za finančno stabilnost in varno prihodnost

DR
08.10.2024 10:31

Ob mesecu varčevanja je Zveza potrošnikov Slovenije pripravila petstopenjski načrt, ki bo v pomoč pri upravljanju domačega proračuna, s katerim boste lahko shajali in sledili svojim ciljem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oktober velja za mesec varečvanja, zadnji dan v mesecu pa je svetovni dan vačrevanja.
Sašo Bizjak

Proračun je eden izmed ključnih korakov na poti do finančne stabilnosti in izpolnjevanja ciljev. Zagotavlja vam nadzor nad financami, lažje doseganje finančnih ciljev, zmanjševanje stresa, življenje brez dolga oziroma vsaj vzdržno zadolženost, prilagajanje spremembam in uspešnejše grajenje premoženja.

Nadzor nad financami pomeni, da veste, kam odteka vaš denar, in vam pomaga pri sprejemanju premišljenih odločitev o porabi. S proračunom boste lažje dosegali finančne cilje, kot so varčevanje za dom, poplačilo dolgov ali varčevanje za finančno in varno prihodnost. Ko boste imeli finance pod nadzorom, boste čutili tudi manj finančnega stresa in zmanjšali negotovost. 

S spremljanjem izdatkov se boste lahko izognili pretirani potrošnji in kopičenju dolgov, hkrati pa redno posodabljanje proračuna zagotavlja, da bo ta odražal vaše trenutno finančno stanje in se boste tako učinkoviteje lahko prilagajali spremembam. Prav učinkovito upravljanje proračuna pa je temeljni korak k finančni stabilnosti in dolgoročni gradnji premoženja. 

Če še niste nikoli načrtovali proračuna, ZPS svetuje, da sledite petim korakom:

1. Organizirajte se in si vzemite čas 

Ustvarjanju proračuna namenite vsaj eno uro. Hitenje lahko privede do napak. Priporočljivo je, da pred začetkom zberete vse potrebne dokumente, kot so:
- nekaj mesečnih izpiskov bančnih računov;
- ​zadnji izpiski kreditnih kartic;
- ​kopije računov za osnovne življenjske potrebščine, tudi za telekomunikacijske storitve in prevoz;
- ​ocenite znesek izrednih izdatkov;
- ​podatki o prihrankih in prispevkih za pokojnino;
- ​informacije o drugih dohodkih, če jih prejemate.

2. Seštejte dohodke

Seštejte vse dohodke (v primeru skupnega gospodinjstva to vključuje dohodke vseh članov gospodinjstva).​ Zapišite neto plačo in druge prihodke, ki jih redno prejemate s plačo (na primer nadomestilo za prevoz in prehrano). Dodajte še druge vire dohodka, če jih prejemate (na primer obresti iz prihrankov, donosi naložb, prihodki, ki jih ustvarite z dodatnim delom).

Zveza Potrošnikov Slovenije

3. Izračunajte osnovne izdatke

Zapišite, koliko vašega mesečnega dohodka gre za osnovne življenjske izdatke. Kategorizirajte ta plačila, da boste imeli dober pregled nad tem, kam gre vaš denar. Kategorije lahko vključujejo najemnino, plačila hipoteke, račune za komunalne storitve, nakup živil, stroške vrtca ali šole, prevoz in tako dalje.

Zveza Potrošnikov Slovenije

4. Preglejte razpoložljivi dohodek

Razlika med mesečnimi prihodki in osnovnimi izdatki je vaš razpoložljiv dohodek. Zdaj je čas, da dodate natančen pregled porabe vašega razpoložljivega dohodka. Ta vam bo pomagal, da ne boste porabili preveč za stvari, ki za vas niso ključnega pomena.

Zveza Potrošnikov Slovenije

5. Ustvarite proračun, ki ga lahko upoštevate

Z natančno sliko o povprečnih izdatkih bo preprosteje ustvariti mesečni proračun, ki ga lahko upoštevate. Povprečen zaslužek in povprečne obvezne izdatke zadnjih treh mesecev uporabite za oceno, koliko razpoložljivega dohodka boste imeli v prihodnjih mesecih, pri čemer upoštevajte kakršne koli enkratne prihodke, za katere veste, da jih boste prejeli.

Metoda 50/30/20

Za dolgoročno vzdržno načrtovanje osebnih financ se pogosto uporablja metoda 50/30/20. Za kaj gre? Polovico oziroma 50 odstotkov proračuna namenimo svojim potrebam (hrana, bivanje, tudi obrok za stanovanjski kredit, prevoz), 30 odstotkov namenimo svojim željam (obiski restavracij, zabava, šport), petino oziroma 20 odstotkov pa varčevanju in/ali pokrivanju preostalih dolgov, če jih imamo.

Če za želje porabimo več kot 30 odstotkov, je smiselno zmanjšati porabo v tej kategoriji. Tudi pri potrebah so prihranki vedno mogoči ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta