Kako bo 90 poslancev DZ sedelo v isti dvorani in hkrati upoštevalo zaščitne ukrepe ob epidemiji?

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
18.03.2020 17:11

Poslanke in poslance DZ bodo na jutrišnji izredni seji iz preventivnih razlogov razsedli. Možnosti izvedbe sej prek e-tehnologije preučujejo, a so izven pravnega okvira.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ob spopadanju z epidemijo novega koronavirusa tudi delo v državnem zboru (DZ) teče dalje. V obliki odborov in plenarnih zasedanj v zaprtih sobanah pogosto poteka v večjih skupinah, kar pa je v trenutnih izrednih razmerah odsvetovano. Tako so se pred jutrišnjo izredno sejo, kjer bo v veliki dvorani DZ predvidoma prisostvovalo 90 poslancev, pojavile pobude, da bi jo iz preventivnih razlogov tehnično zastavili kako drugače. Med drugim je poslanec Franc Trček v Facebook zapisu pozval predsednika DZ Igorja Zorčiča, da bi omogočil delo na daljavo. "Programsko orodje, ki bo omogočalo razpravo ob ustreznih dokumentih, je vse, kar potrebujemo. In ustrezno identifikacijo sodelujočih v razpravi DZ ter kriptografirano glasovanje poslank in poslancev," je zapisal Trček, ki sicer zapušča poslansko skupino Levica. Ob tem še, da je "takšnih delujočih, stabilnih rešitev" kar nekaj. V poslovniku DZ sicer "e-seje" niso navedene, dopušča pa izvedbo sej in delovnih teles zunaj sedeža DZ. Kot so nam povedali v nekaterih poslanskih skupinah, so se preigravali različni scenariji o načinu izvedbe jutrišnje seje, med drugim tudi prestavitev v dvorano Cankarjevega doma.
{facebookpost}https://www.facebook.com/franc.trcek/posts/2959409520747480{/facebookpost}

Janez Janša
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta