Kako blizu sta si LIDE in DeSUS? Ljubo Jasnič: Oblikovali bomo skupno kandidatno listo

Luka Mlakar Luka Mlakar
15.02.2022 13:25

Svet stranke DeSUS je sprejel sklep, da se bo stranka upokojencev za nastop na parlamentarnih volitvah 24. aprila povezala s stranko LIDE, ki jo vodi Igor Zorčič. Po navedbah prvaka DeSUS Ljuba Jasniča bosta stranki za volitve oblikovali enotno kandidatno listo, sporazum o skupnem nastopu pa bodo podpisali naslednji teden. Organi LIDE bodo po besedah Zorčiča o predvolilnem sodelovanju z DeSUS odločali konec tedna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V DeSUS, ki ga vodi Ljubo Jasnič, računajo na oblikovanje skupne kandidatne liste z LIDE.
Robert Balen

"Svet stranke je sprejel sklep, da se stranka DeSUS poveže s stranko LIDE z namenom skupnega nastopa na volitvah v državni zbor za prihajajoči mandat 202226," je poudaril predsednik DeSUS Ljubo Jasnič. Stranki bosta po njegovih besedah naslednji teden podpisali sporazum o skupnem nastopu na parlamentarnih volitvah 24. aprila. "Skupaj bomo oblikovali enotno kandidatno listo s kadri DeSUS in LIDE. Vsaka od obeh strank bo nastopila s svojim emblemom in imenom, skupaj pa bomo določili naziv te enotne kandidatne liste," je povedal Jasnič in dodal, da je bil predlog o skupni kandidatni listi z LIDE na seji sveta DeSUS sprejet brez glasu proti.

V DeSUS so po besedah Jasniča že evidentirali kandidate za volitve, podobno pa zdaj pričakujejo od LIDE. "Potem bo skupna seja vodstev strank določila, kateri kandidati bodo kandidirali v posameznih volilnih enotah. Tam, kjer bomo imeli močnejšega ali bolj znanega kandidata, bo imel ta prednost," je dejal Jasnič in ob tem dodal, da bo vsaka od strank imela 44 kandidatov. "Tukaj ne bomo zabetonirani, našli bomo rešitve, s katerimi bomo enotno listo pripeljali v parlament," je poudaril Jasnič. Na vprašanje, ali je skupno ime enotne liste že znano, je odgovoril, da o tem še niso govorili, so pa v LIDE po njegovih besedah izrazili željo, da bi v imenu liste poudarili upokojence: "Poiskali bomo neko skupno rešitev, da bo to ime čim več povedalo."

Zorčič: Pogovori z DeSUS potekajo, a dogovora še ni

Dogovor o skupni listi z DeSUS morajo potrditi še organi stranke LIDE, ki jo vodi predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Ta je poudaril, da v LIDE ocenjujejo, da je na levi sredini potrebno povezovanje. "V tem duhu potekajo pogovori z različnimi strankami, tudi z DeSUS. Našli smo neko skupno besedo, ampak to je zaenkrat pismo o nameri, ki ga oni obravnavajo in ki ga bomo morali obravnavati tudi mi na naših organih stranke," je dopoldne dejal Zorčič, ki računa, da bodo organi LIDE sodelovanje z DeSUS pretresali ta konec tedna. Zorčič je ob tem sicer zanikal, da bi z Jasničem že sklenil kakršenkoli dogovor o skupnem nastopu na volitvah: "Kako bi izgledalo, če bi se midva zdaj že konkretno dogovorila, oni pa bi šele danes obravnavali prej omenjeno pismo. To je neka predhodna faza dokončnega dogovora, ni pa to še dokončen dogovor."

Deklaracijo je v torek vsem poslanskim skupinam posredoval predsednik državnega zbora Igor Zorčič.
Robert Balen

Kot je kasneje pojasnil v državnem zboru, se v LIDE o sestavi skupne kandidatne liste ne pogovarjajo le z DeSUS, ampak tudi z drugimi strankami. Na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi se DeSUS in LIDE po aprilskih volitvah združili v eno stranko, pa je Zorčič odgovoril, da obstaja interes v tej smeri, da se združijo z DeSUS. Neuradno naj bi sicer v LIDE še vedno računali tudi na povezovanje z Gibanjem Svoboda Roberta Goloba. Glede svojh pogovorov z Golobom je bil Zorčič danes redkobeseden, dodal je le, da zgodba z DeSUS, ki je trenutno v ospredju, ne izključuje širšega povezovanja.

Jasnič o združitvi DeSUS z LIDE: Ne bom rekel ne

Zadnje javnomnenjske raziskave sicer tako DeSUS kot tudi LIDE na volitvah ne napovedujejo preboja v državni zbor. V zadnji raziskavi Ninamedie za Večer so LIDE izmerili 1,4-odstotno podporo, DeSUS pa še manjšo. Jasnič je danes med drugim izrazil naklonjenost Zorčičevi želji po povolilnem sodelovanju oziroma združevanju strank: "Ne bom rekel ne. Nadaljnji korak gre lahko tudi v to smer, sploh če bomo uspešni na volitvah." Ob tem je dejal, da sta tako LIDE kot DeSUS odprta za nadaljnje predvolilno povezovanje. "Pogovarjali smo se tudi s SD, videli bomo, kaj se bo zgodilo," je poudaril Jasnič, ki je ob tem zavrnil sodelovanje z strankami aktualne vladne koalicije.

Glede Goloba pa je Jasnič dodal, da gre Gibanje Svoboda na volitve samostojno in da so že začeli zbirati podpise volivcev. Ko gre za nastop na volitvah, Jasnič računa, da bo enotna lista DeSUS in LIDE kandidirala s tremi podpisi volivcev: "Tri podpise imamo že zagotovljene, tako da nam ni treba zbirati podpisov." Kot je dejal, imajo že zagotovljena dva podpisa, med drugim tudi podpis vodje poslancev DeSUS Franca Jurše, Zorčič pa da se dogovarja še za tretji podpis. Jurša, ki na aprilskih volitvah ne bo več kandidiral za poslanca, je glede tega poudaril naslednje: "Če bodo imeli dva podpisa, jim bo sam dal tretjega. Če pa dveh podpisov ne bodo imeli, pa jim ga tudi sam ne bom dal, ker to nima nobenega smisla." Jasnič je med drugim dejal, da bodo v DeSUS za volitve namenili okoli 180 tisoč evrov in da je to danes potrdil tudi svet stranke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.