Kaj vleče znane osebnosti v politiko? Jonas Žnidaršič pravi, da mu je počil film. Rad bi segel v roko Žanu Mahniču in mu sporočil ...

Matej Grošelj Matej Grošelj
15.02.2022 06:00

Za vstopnico v parlamentarno areno se bodo tudi na aprilskih volitvah potegovale javne osebnosti, ki se doslej niso profesionalno ukvarjale s politiko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Politične stranke postopoma razkrivajo kandidate za poslance v novem sklicu državnega zbora. Za vstopnico v parlamentarno areno se bodo tudi na aprilskih volitvah potegovale javne osebnosti, ki se doslej niso profesionalno ukvarjale s politiko.

Jonas Mahniču: Nehajte ga 'srat'

Nič novega ni, da v državno politiko vstopajo znani obrazi z najrazličnejših področij družbe. V preteklosti so se na volitve podali številni uspešni športniki, med katerimi so se košarkar Peter Vilfan, atletinja Alenka Bikar in nogometaš Grega Židan preizkusili v poslanskih klopeh. Pred vrati državnega zbora so ostali alpska smučarka Špela Pretnar, košarkar Saša Dončić, atletinja Britta Bilač in nogometaš Miran Pavlin, ki pa zdaj obžaluje, da je nekoč sodeloval na listi SDS. Svoje predstavnike na volitvah so imeli v preteklosti tudi gledališki igralci (Jerca Mrzel, Saša Tabaković, Violeta Tomić, Lara Janković …), ki se jim letos na listi SD pridružuje Jonas Žnidaršič. Kot pravi, ima vsega dovolj. Počil mu je film.

Jonas Žnidaršič
Sd

"Situacija je resna. Prepoznavamo lahko vzorce, ki so se pojavljali v tridesetih letih prejšnjega stoletja. To je treba zaustaviti. Dovolj je bilo napadov na kulturnike, inteligenco," pravi rekorder po številu osvojenih viktorjev. V parlamentu želi prispevati svoj delež k dvigu politične kulture. Najbolj ga pečejo razmere v zdravstvu, obenem ga zelo moti zmerjanje na družbenem omrežju Twitter. "Če se uvrstim v parlament, bom kot novinec najprej iskal prijatelje in zaveznike, potem pa bo treba vzpostaviti stik z nasprotniki. Želim jih prepričati, naj prenehajo s sovraštvom, ki ne sodi v politiko. Rad bi segel v roko Žanu Mahniču in mu rekel: Stari, usediva in zmeniva se, nehajte ga srat'," je slikovit Jonas Žnidaršič.

Oto Pestner bo kandidiral pod okriljem gibanja Povežimo Slovenijo. 
Igor Napast

Iz sveta glasbe in zabave je Alenka Gotar na zadnjih volitvah neuspešno kandidirala na listi SDS, pripadnost do stranke pa ji je nato pomagala do redne službe na ministrstvu za kulturo. V parlament se na dveh volitvah ni uspelo prebiti Ladu Leskovarju, neuspešna sta bila tudi glasbeni producent in založnik Goran Šarac ter pevec in ustanovitelj skupine Mi2 Jernej Dirnbek. Bo uspešnejši Oto Pestner, ki je avtor in izvajalec himne gibanja petih strank pod dežnikom Povežimo Slovenijo? "Nisem politik in v parlamentu si zagotovo ne bi nabijal minut samo zato, da bi povedal veliko niča. Kot poslanec bi se zavzemal za uspešne slovenske glasbenike, ki si zaslužijo boljši status in večjo podporo države," pravi Pestner, ki se je v gibanje povezal prek osebnega poznanstva s predsednikom SLS Marjanom Podobnikom.

Zgaga: Sledi vodijo do Janše

Parlamentarna zgodovina ponuja kopico poslancev, ki so v državni zbor prišli iz novinarskih vrst. Na dolgem seznam najdemo Ljerko Bizilj, Mitjo Meršola, Mira Petka, Rudija Medveda, Danico Simšič, Tamaro Vonta, Aleša Guliča … Spomnimo, da je tudi Janez Janša v Jugoslaviji deloval v vlogi urednika in novinarja. Po 28 letih novinarske kariere se v politiko kot kandidat SD podaja mednarodno znani novinar Blaž Zgaga, ki je med drugim pisal za ugledne tuje medije in v soavtorstvu izdal trilogijo o tihotapljenju orožja na Balkanu. Zgaga je zaradi svojega poklica postal trn v peti premierja Janše. Minuli teden so ga zaradi domnevnega žaljivega pisanja o policiji in njenem direktorju zaslišali kriminalisti, kar je bil povod za skok v politične vode.

Blaž Zgaga: "Ne smemo pozabiti, kako je vlada s policijsko uro, prepovedjo prehajanja med občinami in drugimi ukrepi grobo posegala v pravice ljudi."
SD

"Za poslanca kandidiram zaradi kritičnih razmer v državi. Skrajno desna vlada od prvega dne sistematično razgrajuje neodvisne institucije, pravno državo, svobodo govora, demokracijo, medijsko svobodo, človekove pravice. Slovenijo želim v vlogi poslanca pomagati vrniti v pravne okvire. Ne smemo pozabiti, kako je vlada s policijsko uro, prepovedjo prehajanja med občinami in drugimi ukrepi grobo posegala v pravice ljudi, kar je navsezadnje ugotovilo ustavno sodišče," je za Večer pojasnil Zgaga. Če bo izvoljen za poslanca, se veseli besednih soočenj s taborom SDS.

"Janše ne poznam osebno, zelo dobro pa poznam njegove politiko in dejanja. Kot novinar sem raziskoval tako trgovanje z orožjem kot podkupovanje v zadevi Patria. Sledi so vedno pripeljale do njega. Čeprav Janša za svoja dejanja nikoli ni odgovarjal, svojih dejanj in podpisa na dokumentih ne more preklicati, ker so se dejansko zgodili," je sklenil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta