Kaj prinaša dvig minimalca trgovini

Jelka Zupanič
18.02.2020 17:21

"V trgovini smo plače graditi od spodaj navzgor in jih dvigovali tudi po celi lestvici, saj sicer nihče več ne bi hotel biti poslovodja," pravi Ladi Rožič, generalni sekretar sindikata delavcev trgovine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi v trgovini bo višja minimalna plača dvigovala stroške in trgovina jih bo prevalila na dobavitelje. A postopoma.
Marko Vanovšek

Dejstvo, da so nekatera javna komunalna podjetja in tudi podjetja, ki se ukvarjajo z varovanjem, spet našla izgovor za dvig cen, to pot kar v nekaj višji minimalni plači njihovih delavcev, je podpredsednik Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) Ladi Rožič že ošvrknil. Vsak izgovor jim prav pride, je trdil. Rožič, tudi generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije, namreč še kako dobro ve, da si tam, kjer je konkurenca močna, takih dvigov cen ne morejo privoščiti, četudi bi si še tako želeli. "V gostinstvu in trgovini cen ne morejo dvigovati po potrebi, saj postanejo nekonkurenčni. Zato v gospodarstvu prekleto pazijo na to, za koliko bodo povišali cene, višja minimalna plača se torej ne bo toliko odrazila v dvigu cen kot v komunali in varovanju. Tudi v trgovini bo seveda vplivala na dvig stroškov. In trgovina jih bo normalno prevalila na dobavitelje. A postopoma," pričakuje Rožič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta