Kacin: Vlada ni dorekla ukrepov za čas praznikov, namerava pa dovoliti gibanje izven občin

M.R.
16.12.2020 22:18
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladni govorec Jelko Kacin
STA

Od 18. decembra se bo razglasitev epidemije podaljšala za nadaljnjih 30 dni, je za TV Slovenija nocoj povedal govorec vlade Jelko Kacin, ki je pojasnil, da je vlada na večerni seji opravila vsebinsko razpravo in poskušala predvideti, kaj se bo dogajalo v času božiča in novega leta.

Ukrepov, ki naj bi veljali med prazniki pa tokrat vlada še ni dorekla, ampak so še v fazi usklajevanja, je povedal Kacin. Dodaja, da bodo ti ukrepi znani v najkrajšem možnem času. "Gleda se, kako se odločajo druge države. Želimo biti kolikor toliko usklajeni, vsekakor je namera, da bi v tistem času dovolili tudi gibanje izven občin, ampak za omejeno število ljudi in za zelo kratek čas," je poudaril.

Vlada je dopolnila tudi ukrep s področja kulture, s čimer bodo lahko v štirih epidemiološko bolj ugodnih regijah (osrednjeslovenska, gorenjska, obalnokraška in goriška) delovale knjižnice in muzeji, je povedal Kacin.

Pojasnil je še, da vlada tudi ni sprejela nobene nove odločitve glede vrtcev, šol in športnih dejavnosti in je podaljšala trenutno veljavne ukrepe. 

Po njegovih besedah je vlada odobrila 4,5 milijona evrov za gradnjo mobilnega objekta v UKC Maribor, v katerem bo v prvi fazi covid-19 oddelek, nato bo tam infekcijska klinika, v končni fazi pa bo ta klinika namenjena onkologiji. Zgrajena bo v najkrajšem možnem času. 

Vlada je do 25. decembra podaljšala odlok, ki govori o obvezni namestitvi razpršilnikov za rakužilo v večstanovanskih stavbah, odlok o omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti pa je podaljšala do 3. januarja. 

Sprejet je tudi odlok, ki veljavnost vozniških dovoljenj, teoretičnega dela vozniškega izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki so zaradi začasne prepovedi iz 1. člena tega odloka potekla ali potečejo od 16. novembra 2020 do 25. decembra 2020, podaljša do 28. februarja 2021.

Še naprej bo v veljavi tudi odlok, ki določa omejitve pri prehajanju mej. Od 19. decembra bodo na zeleni seznam članic EU oziroma schengenskega območja so dodane administrativne enote Norveške, umika pa se danska pokrajina Ferski otoki. Na rdečem seznamu članic EU je nekaj sprememb pri administrativnih enotah Francije in Grčije, na rdečem seznamu tretjih držav pa ni sprememb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta