Pogrebno podjetje Maribor: Nova peč za krajše čakanje na upepelitev

Jasmina Cehnar
17.12.2020 04:00
Prizidek k upepeljevalnici na Dobravi in četrta kremacijska peč bosta stala 1,2 milijona evrov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trenutne kapacitete Pogrebnega podjetja zajemajo dve stari in že dotrajani kremacijski peči (desno) in eno sodobnejšo (levo). Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Pogrebno podjetje Maribor se podaja v veliko investicijo, težko kar 1,2 milijona evrov. Gre za izgradnjo prizidka k njihovi upepeljevalnici na Dobravi in nakup nove, že četrte kremacijske peči. Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor, ki upepeljevanje že več kot 20 let izvaja kot edino v severovzhodnem delu Slovenije in eno od dveh podjetij v državi, pravi, da gre pri tej investiciji za strateško potrebo mesta.

"Mesto Maribor in Ljubljana imata že čez 90 odstotkov vseh pokopov z upepelitvijo. Ker smo po številu upepelitev pravzaprav v svetovnem vrhu, se kažejo tudi potrebe po novih kapacitetah," je investicijo utemeljila na podlagi naraščanja potreb in dodala, da je nova kremacijska peč nujna tudi zaradi njihovih dveh najstarejših peči, ki imata zaradi dotrajanosti zmanjšano kapaciteto upepeljevanja. Z novo visokotehnološko pečjo, ki bo za razliko od omenjenih dveh peči imela možnost 24-urnega obratovanja, se bo skrajšal tudi čas čakanja na upepelitev, ki je v normalnih časih tri do štiri dni, v teh dneh pa zaradi povečanega števila umrlih s koronavirusom tudi do štirinajst dni. "Investicija bo sledila potrebam oziroma željam svojcev, da se kremacija in nato pogreb izvedeta v najkrajšem možnem času," je še razložila sogovornica.

Andrej Petelinšek

V Pogrebnem podjetju Maribor se sicer na to investicijo pripravljajo že dlje časa. Tako bo v teh dneh že izdano gradbeno dovoljenje, izbran je tudi že izvajalec gradbenih del za prizidek. Izdelavo nove peči pa so naročili preko mednarodnega razpisa. Velik finančni zalogaj bodo izpeljali s pomočjo desetletnega kredita, ki ga bodo plačevali iz svojega poslovanja. Potrebuje pa to javno podjetje, ki letno ustvari za 3,5 milijona evrov prihodkov, za najetje kredita še soglasje mestnega sveta, ki bo o zadevi odločal na prihodnji seji. Ob tem Pliberškova poudarja, da investicija ne predstavlja nobenega tveganja, saj so v preteklosti podobne kredite zmeraj redno odplačevali. Z deli bi nato začeli takoj prihodnje leto, dodatne kapacitete pa bi bile v funkciji že sredi leta, najpozneje junija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta