Jurij Lep bo zapustil poslansko skupino DeSUS, je to signal poslanskemu trojčku iz SMC?

Žana Vertačnik
15.03.2021 11:17
O dogovoru, da bo kmetijski minister Podgoršek po Janševih besedah ostajal nekakšna neformalna vez poslancev DeSUS z vlado, poslanec ne ve ničesar.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jurij Lep in Robert Polnar
Andrej Petelinšek

Poslanec DeSUS Jurij Lep je napovedal izstop iz poslanske skupine stranke upokojencev. "Odšel bom iz poslanske skupine, v tem momentu pa ne tudi iz DeSUS-a. V glavnem gre za to, da se poslanci med seboj sploh ne kregamo, ampak imamo pa različna mnenja in pobude. Nekateri bi sodelovali z vlado, drugi ne bi in na dveh stolih jaz pač ne morem sedeti," je Lep povedal za Večer. 

Kot je pojasnil, ima čisto vest, saj je ves čas podpiral sklepe organov stranke, tako ob vstopu v koalicijo kot tudi ob lanskoletnem izstopu iz nje. Se pa razhajanja poslanske skupine in stranke dogajajo že dalj časa, je povedal in dodal, da je enkrat moral zaključiti zgodbo. Med drugim je sicer opomnil, da se je na nedavni novinarski konferenci vlade ob liderjih koalicijskih strank pojavil tudi kmetijski minister iz vrst DeSUS Jože Podgoršek. Premier Janez Janša je ob tem pojasnil, da je minister tam kot strokovnjak s področja, ne pa kot predstavnik stranke, hkrati pa dodal, da so se s poslansko skupino dogovorili, da bo Podgoršek ostajal nekakšna neformalna vez poslancev DeSUS z vlado. Kot je povedal Lep, o teh dogovorih ne ve ničesar.

O odhodu iz poslanske skupine, kjer da je več različnih elementov, je po njegovih navedbah razmišljal že nekaj časa, koraka pa ni napravil: "Zdaj se bom odstranil iz poslanske skupine, oni pa bodo lahko delali, kar bodo hoteli. Tako kot se dogaja zdaj, edini razmišljam drugače in zato je prav, da se tisti, ki je v manjšini, umakne. Zato sem tudi tako sklenil." 

Poslanec je sicer v izjavi v državnem zboru povedal, da bo poiskal "še neke partnerje, če pa ne, pa tudi v redu". Na naše vprašanje, ali je to signal SMC-jevemu poslanskemu trojčku Janja Sluga-Branislav Rajić-Igor Zorčič, ki naj bi po naših informacijah po notranje-strankarskih razprtijah prav tako razmišljal o odcepitvi na svojo poslansko pot, je Lep odvrnil, da ni nobenega dogovora. "Če ne bo šlo drugače, bom pač samostojni poslanec še nekaj časa, v prihodnosti pa bom videl, kam," je povedal in dodal, da je v tem trenutku najpomembneje, da je sprejel odločitev o odhodu.

Kolegom iz poslanske skupine DeSUS bo svojo odločitev sicer pojasnil na jutrišnjem srečanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.