JEK2: Gen energija v pogodbo s Pristopom za 192 tisoč evrov, portalu Jedrska.si zmanjkalo denarja

Timotej Milanov Timotej Milanov
07.02.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
JEK2 je najpomembnejši razvojni projekt Slovenije, izpostavljajo v Gen energiji. 
Gen Energija

Potem ko so parlamentarne stranke dosegle konsenz, da se bodo državljani še letos na referendumu izrekali glede projekta gradnje drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (JEK2), so se očitno začele tudi priprave na komunikacijsko kampanjo. Investitor projekta - državna družba Gen energija - je tako objavil javno naročilo za komunikacijsko podporo in svetovanje na področju korporativnih odnosov z javnostmi v vrednosti 192 tisoč evrov brez DDV. Za posel sta se potegovali dve podjetji, Pristop in Propiar, v Gen energiji pa so izbrali dražjo ponudbo Pristopa, ker so jo ocenili kot boljšo.  

V družbi pojasnjujejo, da bo pri storitvah, ki so predmet naročila, poudarek na komuniciranju in ozaveščanju o vlogi skupine Gen kot vodilnega regijskega proizvajalca in dobavitelja nizkoogljične energije po konkurenčni ceni. "Ob korporativnih vsebinah je poudarek tudi na krepitvi družbene sprejemljivosti razvojnih energetskih projektov skupine Gen ter zlasti informiranje in ozaveščanje ključnih skupin deležnikov o vlogi jedrske energije za energetsko prihodnost Slovenije in o projektu JEK2." 

Kaj vse zajema posel? 

Pri tem še izpostavljajo, da je JEK2 najpomembnejši razvojni projekt Slovenije, temeljni cilj vodstva Gen energije kot nosilke projekta pa je krepitev zaupanja v jedrsko energijo in učinkovita, transparentna in celovito argumentirana priprava na končno odločitev za projekt JEK2. Kot dodajajo, aktualno javno naročilo zajema vse tovrstne storitve, zato dodatnih pogodb v zvezi s tem ne nameravajo sklepati. V posel s Pristopom tako med drugim spadajo svetovanje vodstvu in komunikatorski ekipi o posameznih problemskih sklopih, podpora pri komuniciranju in odnosih z različnimi ključnimi javnostmi, sodelovanje pri pripravi konceptov korporativnih publikacij in gradiv, svetovanje in trening za javne nastope ter priložnostno sodelovanje pri snovanju korporativnih dogodkov. 

Omenjena pogodba s Pristopom pa je precej nižje vrednosti kot tista, ki jo je za namen komuniciranja z javnostmi o projektu JEK2 konec leta 2021 Gen energija, ki jo je takrat še vodil Martin Novšak, sklenila z družbo Consensus v večinski lasti Darinke Pek Drapal, soproge tržnika in publicista Andreja Drapala, ki prav tako dela v podjetju. Posel, ki je bil ocenjen na 1,67 milijona evrov, bi Consensus v dveh letih izvedel s podizvajalci, to pa sta poleg Pristopa bili še podjetje GAZ iz Krškega in britanska družba Fluent in Energy. Po menjavi oblasti v Sloveniji in potem ko je vodenje Gen energije prevzel Dejan Paravan (družbo je vmes vodil še Blaž Košorok), je bila pogodba prekinjena. V Gen energiji še pojasnijo, da v primerjavi s predhodno pogodbo s podjetjem Consensus tokratno naročilo ne vključuje izvedbenih storitev, kot so grafično oblikovanje, programiranje in oblikovanje spletnih strani, multimedijska produkcija in organizacija dogodkov. Od sklenitve pogodbe s podjetjem Consensus decembra 2021 do njenega izteka maja leta 2023 je skupna vrednost realiziranih svetovalnih storitev in izvedbenih aktivnosti znašala 602 tisoč evrov brez DDV.  

Jedrska.si ostala brez denarja 

Vsebine o jedrski energiji je v zadnjih dveh letih pripravljal tudi portal Jedrska.si, a so morali zaradi pomanjkanja sredstev prekiniti delo. Ekipa portala je bila zelo aktivna tudi na družbenih omrežjih, kjer so njihove objave postale prepoznavne tako med podporniki jedrske energije kot širše. Kot pojasnjuje odgovorna urednica portala Tamara Langus, so vsebino pripravljali štirje ljudje, ki so veliko dela opravili prostovoljno, pri tem pa so jim bili na voljo tudi strokovnjaki, predvsem iz Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije in Instituta Jožef Stefan, ki so prav tako sodelovali pri nastanku vsebin. Največji del stroškov je odpadel na produkcijo podcastov in video vsebin. To je za njih opravljala družba ePosavje MEDIA, ki je tudi izdajatelj portala jedrska.si. Omenjeno podjetje je v lasti gradbenega in komunalnega podjetja Kostak, v katerem imajo največje lastniške deleže Občina Krško in družbi Žarn ter Arh Invest. Direktor ePosavje MEDIA Tomi Horvat pravi, da so se za zagon portala Jedrska.si odločili že konec leta 2021: "S podjetji na področju jedrske industrije v Posavju smo se pogovarjali, da ne obstaja digitalna komunikacija podpornikov jedrske energije. To se nam je zdel zanimiv projekt, ker smo lokalni medij, ki se ukvarja tudi s tem vprašanjem, pomembnim za celotno Slovenijo. Zato smo jim tudi ponudili sodelovanje." Leta 2022 so uspeli z donacijami zbrati 85 tisoč evrov, za leto 2023 pa so uspeli pridobiti še zgolj 55 tisoč evrov. Za delovanje v tem letu bi potrebovali 100 tisoč evrov, a so se že lani začela podjetja kljub drugačnim dogovorom umikati. "V medijih so se začeli pojavljati negativni članki o našem delovanju, da smo predstavniki jedrskega lobija. Zatem so se mala podjetja iz regije začela umikati iz projekta, kasneje še nacionalna. Še sami ne vemo točno, kaj se je pravzaprav zgodilo," pravi Horvat.  

Podjetij ne razkrivajo  

Imen podjetij, ki so projekt podprla, ne razkrivajo, saj da je bil takšen dogovor z njimi, ker se bojijo negativne konotacije v medijih. Gen energija je samo v prvem letu delovanja prispevala 30 tisoč evrov, kasneje pa jih več sami niso zaprosili za sodelovanje: "Ker nismo želeli dobiti oznake, da smo korporativni komunikatorji." Za letos več niso uspeli dobiti zagotovil podjetij, da bodo prispevala denar, zato so se lastniki odločili, da bodo projekt ustavili, na spletni strani pa niso več dostopne niti vsebine, ki so jih pripravili v dveh letih delovanja. 

Tako Horvat kot Langusova poudarjata, da ni bilo njihovo delo nikoli mišljeno kot del referendumske kampanje za JEK2. Bi bilo pa seveda z vsebinskega vidika v prid zagovornikov projekta, še posebej na družbenih omrežjih, kjer so se v dveh letih že uveljavili. Langusova glede tega še pove, da bi se ne glede na kampanjo sami še naprej osredotočali predvsem na ozaveščanje prebivalstva glede rabe jedrske energije: "V družbi je še vedno preveč mitov, strahov in zavajanj glede jedrske energije."

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta