(JAVNOMNENJSKA RAZISKAVA) Višegrad? Raje ne, hvala

18.10.2021 07:44
Le tretjina anketirancev meni, da je navezovanje Slovenije na Poljsko, Madžarsko, Češko in Slovaško prava pot.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

So države tako imenovane višegrajske skupine oziroma V4 (Poljska, Madžarska, Češka in Slovaška) pri prebivalstvu prav tako priljubljene kot pri aktualni vladi, ki v Evropski uniji zastopa stališča, ki so usklajena ali so blizu stališčem Madžarske in Poljske? Tako meni le slaba tretjina anketirancev (31 odstotkov), kar bi bilo podobno vsoti podpore strankam vladajoče koalicije. Precej več vprašanih, 59,3 odstotka, meni, da to, da se tesneje navezujemo na države, ki imajo v EU predznak iliberalnih in suverenističnih ter jih unija obravnava zaradi kršitev človekovih pravic, načel pravne države, svobode medijev in drugega, ni dobro in prav. Slaba desetina anketiranih o tem nima mnenja.

Podobno zrcalno sliko vladi kaže odgovor na vprašanje, s katerimi tremi članicami EU bi se morala Slovenija povezovati in usklajeno delovati na mednarodnem političnem področju. Madžarska je na šestem mestu in najnižje uvrščena izmed sosednjih držav (11,9 odstotka). Pred njo so Avstrija na drugem mestu (57,4 odstotka), Italija na četrtem (26,3 odstotka) in Hrvaška mesto za njo (13,3 odstotka). Največ vprašanim se zdita najbolj kredibilni zunanjepolitični partnerici Nemčija na prvem mestu (63,4 odstotka) in Francija na tretjem (34 odstotkov). To sta tako imenovani jedrni državi Evropske unije, največji in najmočnejši članici, ki sta v evropskih povezavah že od vsega začetka. Daleč manj zaželene partnerice v mednarodnem sodelovanju so preostale države V4; Poljska je na enajstem mestu s štirimi odstotki, Češka dve mesti za njo s 3,5 odstotka in Slovaška na 18. mestu z 0,3 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.