Javni uslužbenci bodo prihodnje leto dobili višje plače

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
21.12.2023 11:01

Vlada in sindikati javnega sektorja so parafirali dogovor, s katerim se bodo plače junija 2024 zvišale za 80 odstotkov letošnje inflacije. Regres za dopust bodo prejeli že marca. Kdaj bo plačna reforma, ostaja odprto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na vprašanje, kdo bo na vladni strani vodil pogajanja, je minister odvrnil, da se bo vlada o tem še odločala ...
Sašo Radej

Vlada in sindikati javnega sektorja so danes le dosegli dogovor o delni uskladitvi plač z inflacijo prihodnje leto. Dogovor, ki ga mora potrditi še vlada in podpisati določeno število sindikatov javnega sektorja, določa, da se bodo junija prihodnje leto plače uskladile z 80 odstotki letošnje inflacije. Prav tako bodo javni uslužbenci regres za letni dopust prejeli že marca in ne junija, kot je to veljalo doslej. V zameno za izpogajano so se sindikati zavezali, da ne bodo stavkali do 13. septembra. Slednje ne velja, če bi vlada za katero od skupin javnih uslužbencev ali funkcionarjev določila ali se dogovorila za odpravo plačnih nesorazmerij v osnovnih plačah z učinkovanjem pred 13. septembrom. Slednje je še posebej pomembno v luči napovedi stavke sindikata Fides, ki zahteva odpravo nesorazmerij in nove uvrstitve na plačni lestvici do konca junija prihodnje leto, in tudi v luči napovedane kolektivne tožbe sodnikov, če ustavna odločba januarja ne bo realizirana. Za delno uskladitev plač z inflacijo bo vlada odštela približno 140 milijonov evrov, je po parafiranju povedal minister za javno upravo Franc Props

Obe strani sta po podpisu dogovora pogajanja označili za zelo konstruktivna. "Pogajanja so bila naporna, a konstruktivna, kar je zelo dobra osnova za pogajanja, ki jih bomo nadaljevali po novem letu," je dejal glavni vladni pogajalec finančni minister Klemen Boštjančič. Slednji ni želel datumsko napovedovati, kdaj naj bi bil dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij in prevedbi na novo plačno lestvico dosežen. "Lahko le obljubim, da se bodo pogajanja intenzivno nadaljevala po novem letu in da vlada vanje ne bo šla s figo v žepu." Na vprašanje, kdo bo na vladni strani vodil pogajanja, je odvrnil, da se bo vlada o tem še odločala, kakor tudi o novih vladnih pogajalskih ekipah na stebrnih pogajanjih.

Da dosežen dogovor pomeni le prvi korak v nadaljevanju zahtevnejših pogajanj, ki sledijo, je po parafiranju dogovora dejal vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bodo pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij in prenovi plačnega sistema tekla bolj gladko kot v letošnjem letu, saj časa za dogovor ni veliko. Vlada se je namreč zavezala v načrtu za odpornost in okrevanje, da naj bi bila reforma sprejeta do konca junija prihodnje leto. Pričakovanja, da se bodo stebrna pogajanja intenzivirala, je izrazil tudi vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ki je potrdil, da je bilo v tokratnih pogajanjih povrnjeno zaupanje med pogajalci, kar je dobra popotnica za naprej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta