Javne finance: V popotnici rekorden proračun

Jelka Zupanič
28.01.2020 17:40

Nova vlada bo hkrati z bogatim proračunom podedovala - po zagotovilih finančnega ministra v odstopu - srednjeročno finančno vzdržne javne finance, a jo na vsakem koraku čaka tudi gašenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova vladna ekipa bo imela v državnem proračunu za plačilo letošnjih izdatkov kar 10,358 milijarde evrov.
Andrej Petelinšek

Šarčeva vlada zapušča novi vladi novo državno obveznico, s katero so zakladniki takoj po novem letu ugodno zamenjali staro obveznico in v deležu bruto domačega proizvoda (BDP) še nekaj nižji javni dolg. Nova vladna ekipa bo imela v državnem proračunu za plačilo letošnjih izdatkov kar 10,358 milijarde evrov. Na vsakega prebivalca skoraj pet tisočakov oziroma še nikoli do zdaj toliko.

Bertoncelj zapušča v blagajni presežke

Toda tudi ko bo nova vlada milijarde porabila, ji bo pod črto še vedno ostal zajeten plus. Če bi sodili zgolj po rekordno polni državni blagajni, čaka novo metlo udobno vladanje. S sprotnimi izdatki ne bo imela skrbi. Da bi prenehala zgolj gasiti v zdravstvu, pri pokojninah, domovih za starejše in drugje, kar ni več učinkovito in načenja javne finance, pa bo morala zagristi v reforme, ki jim stara vlada ni bila kos.

Ko trčita blaginja in previdnost

Seveda so mu šle pri tem zelo na roko ugodne gospodarske razmere. Davki so polnili blagajne in mu omogočali, da je potešil tudi precej koalicijskih apetitov. Sicer pa sam ni skrival, da je v časih obilja več vredno vlaganje denarja v blaginjo ljudi, v višje socialne pomoči, višje neto plače in regres ob bolj obdavčenem kapitalu ... kot polnjenje računov. Zato je pogosto trčil ob previdnosti bolj naklonjen fiskalni svet. Morda tudi zato ob slovesu Bertoncelj ni pozabil novi vladi sporočiti, da je delal strokovno, pregledno in je javnim financam zagotavljal srednjeročno finančno vzdržnost. Fiskalnemu svetu, ki ga bo morala upoštevati tudi nova vlada, se to ne zdi dovolj. Opozarja, da stara vlada zadnjih dveh let gospodarske rasti ni dovolj izkoristila za to, da bi se celovito lotila dolgoročnih izzivov vzdržnosti javnih financ. In pričakuje večjo previdnost pri vodenju javnofinančne politike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta