Janša: Prihodnji teden se za prvo triado učencev začenja pouk v osnovnih šolah

STA, M.R.
20.01.2021 21:34
Vlada bo s ponedeljkom začela sproščati ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa, je povedal premier Janez Janša in dodal, da prehod iz črne v rdečo fazo ni tako krepak, da bi navdajal z veseljem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odločitve vlade na sredini seji o ukrepih za omejevanje širjenja koronavirusa je predstavil premier Janez Janša.
Robert Balen

Devet statističnih regij je prešlo mejo, ki omogoča prvo delno sproščanje ukrepov. Regije, ki so dosegle stopnjo sproščanja so: Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska regija.

Dosežen napredek sam po sebi ni tako velik, da bi dovoljeval sproščanje, a trendi, ki se nakazujejo, so optimistični, je povedal predsednik vlade Janez Janša. Prihodnji teden bi lahko po njegovih besedah vse regije prišle v rdečo fazo. 

Od naslednjega tedna bo v osnovnih šolah v zgoraj navedenih regijah pouk za prvo triado učencev potekal po t.i. C modelu. Odprti bodo tudi vrtci. Zaposleni v vrtcih in v osnovnih šolah se bodo v ponedeljek testirali, pouk pa se bo začel v torek. Tudi vrtci se bodo odprli v torek. Odprle se bodo tudi trgovine z artikli za otroke.

Modle C predvideva, da v šole odidejo učenci prvega triletja osnovnih šol, pri čemer je priporočljivo, da se za preprečevanje okužb oddelke razdeli v manjše skupine. V vrtcih bo varstvo otrok potekalo v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Modeli osnovnošolskega izobraževanja za leto 2020/21, ki jih je avgusta predstavila ministrica Simona Kustec.
Vlada

Vlada je namreč pred časom odločila, da bo ukrepe sproščala glede na število okužb in število hospitaliziranih, pri čemer jih bo sproščala v tistih regijah, ki za to izpolnjujejo pogoje. Pri tem je določila, da lahko prva sproščanja izvedejo, ko preidemo iz črne v rdečo fazo oziroma ko sedemdnevno povprečje okužb v celotni državi pade pod 1350, število hospitaliziranih pa pod 1200, kar se je zgodilo v torek.

Odpirajo se tudi smučišča

V kolikor bo prišlo do sproščanja določenih dejavnosti, pa bo po Janševih besedah zelo pomembno, da se bodo ljudje striktno držali navodil. "Da tukaj ne bo nekih izjem," je povedal in napovedal poostritev nadzora s strani policije in zdravstvene inšpekcije. 

"Od naših skupnih naporov bo odvisno, ali so bile naše odločitve o sproščanju pravilne. Samo šolniki in tisti, ki bodo izvajali dejavnosti, sami ne bodo mogli zmanjšati tveganja do sprejemljive mere. Vsi, ki uporabljamo te storitve, se moramo zresniti in te ukrepe upoštevati," je opomnil premier.

V devetih statističnih regijah bodo tako s ponedeljkom med izjemami od prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom dodane servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles ter druge servisne storitve.

Kot je izpostavil Janša, se že v soboto v rdečih regijah odpirajo smučišča, in sicer ob enakih pogojih kot konec lanskega leta - hitro testiranje in upoštevanje vseh drugih ukrepov za preprečevanje prenosa novega koronavirusa.

V preostalih treh regijah - Goriški in Posavski regiji ter v Jugovzhodni Sloveniji - sedanje omejitve ostajajo. A glede na napovedi gibanja okužb Janša pričakuje, da se bodo tudi te tri regije že prihodnji teden pridružile rdečim regijam.

Trenutno so po vsej državi lahko odprte le živilske trgovine, lekarne, bencinski servisi, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, dovoljene so poštne, finančne in geodetske storitve, dimnikarske storitve (pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve, prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave) in dostavna služba.

Dovoljena so gradbena dela, pri izvajanju katerih ni stika s potrošniki, ter individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve. Mogoč je osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

Delujejo lahko tudi tržnice s hrano, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij, čistilni servisi in čistilnice ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja, mogoče pa so tudi storitve frizerskih salonov ter medicinske pedikure in manikure.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta