Včeraj potrdili 1698 okužb, številke podravsko regijo uvrščajo v rdečo fazo, glede na kriterije bi se lahko določene aktivnosti odpirale

A.L, STA
20.01.2021 09:45
V Sloveniji so v torek ob 11.308 hitrih in PCR testih potrdili 1698 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 26 oseb s covidom-19, je vlada objavila na Twitterju. V bolnišnicah se je zdravilo 1178 covidnih bolnikov, kar pomeni, da se je to število spustilo pod mejo 1200, ki predvideva prehod v rdečo fazo oziroma postopno sproščanje ukrepov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Po vladnih podatkih so v torek ob 5384 PCR testih potrdili 1396 okužb, delež pozitivnih PCR testov je bil 25,9 odstotka. Med 5924 opravljenimi hitrimi testi pa sta bila pozitivna 302 (pet odstotkov). Skupaj so v torek sicer potrdili osem primerov okužb z novim koronavirusom več kot v ponedeljek.

V bolnišnicah pa se je v torek zdravilo 22 bolnikov manj kot dan prej, šest manj jih je potrebovalo intenzivno nego, in sicer 181. Iz bolnišnic so v torek odpustili 125 covidnih bolnikov, umrl pa je en bolnik več kot v ponedeljek.

Današnji podatki kažejo, da so na nacionalni ravni izpolnjeni podatki za prehod iz t.i. črne v rdečo fazo. O tem, kaj to pomeni v luči trenutnih epidemioloških razmer, bo na današnji seji, ki bo posvečena covid temam, razpravljala vlada. Ob tem sporočajo, da hitri testi ne predstavljajo nadomestila za PCR teste in ga nikoli ne bodo. Njihov namen je čim hitreje prepoznati posameznike z virusom, ki ga lahko nosi vsak.

Glede na število okužb po občinah izstopajo Ajdovščina, kjer so potrdili 33 okužb, v Novi Gorici so jih potrdili 50, v Brežicah jih imajo 29, Novo mesto 26, Celje 32, Grosuplje 21, Ig 19, tudi v Domžalah in v Izoli je bilo novih okužb včeraj 19. Kar 62 novih okužb so včeraj potrdili v Kopru, še eno več, 63, v Kranju. V Krškem jih je bilo 31, v Litiji 30, Murski Soboti 20, v Radovljici pa 22. Izstopajo še Slovenska Bistrica s 27 okužbami, Tržič s 16, enako število jih je bilo tudi v Velenju, Žalec jih je imel 23, Ljubljana 186, Maribor pa 66.

Drastičnega rahljanja ukrepov po Janševih besedah še ni na vidiku

Če bodo načrtovane dobave cepiv realizirane, lahko že do začetka poletja dosežemo 70-odstotno precepljenost prebivalstva, je na včerajšnji novinarski konferenci na Brdu pri Kranju povedal premier Janez Janša. Glede trenutne epidemiološke slike je dejal, da se izboljšuje, a da v ponedeljek še ni mogoče pričakovati drastičnega sproščanja ukrepov.

Po Janševih besedah bo vlada o morebitnem sproščanju ukrepov odločala na današnji seji. Ali bo ugotovila, da smo iz črne faze prešli v rdečo, ko je mogoče začeti sproščati nekatere ukrepe, bo po njegovem mnenju znano na sami seji, "trendi zadnjega tedna pa so optimistični".

Kljub temu pa drastičnega rahljanja ukrepov po Janševih besedah še ni na vidiku. "Če držijo napovedi zadnjih petih ali šestih dni, to pomeni, da bomo na oranžno fazo, v kateri lahko začnemo odpravljati najbolj ostre ukrepe, čakali krepko v februar," je povedal.

Smo pa po njegovih besedah blizu prehoda iz črne v rdečo fazo. Če bi do tega prišlo, bi to pomenilo, da bi lahko v regijah, ki dosegajo merila za sproščanje, odpravili nekatere ukrepe. Pri tem je navedel odprtje šol za učence prvega triletja in vrtcev po t. i. C programu, "kar pomeni, da so razredi manjši".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta