Janez Janša posvaril pred vnovičnim zapiranjem države, Mateja Logar v času jesenskih počitnic predlaga manjše prostovoljno zaprtje družbe

Miha Raičevič
18.10.2021 12:36
Predsednik vlade Janez Janša je v državnem zboru odgovarjal na poslanska vprašanja. Med drugim je odgovarjal na vprašanja o protestih in nasilju ter tudi o napovedanih podražitvah energentov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Malovrh/sta

Premier Janez Janša je v parlamentu odgovoril na poslansko vprašanje glavnega koordinatorja stranke Levica Luke Mesca glede tega, kako bo poskrbel, da se Slovenija ne bo znašla v "začaranem krogu nasilja", kakršnemu smo bili priča na protestih pred dvema oziroma tremi tedni. Janši pa je očital neodgovorno obnašanje.

Premier Janez Janša je odgovarjal na poslanska vprašanja.
Matej Grah/dz

Po Janševih besedah Slovenija od "tistega slavnega protesta" 5. oktobra beleži najhitrejšo rast okužb v Evropi ter vnovičen pritisk na bolniške postelje in intenzivne oddelke. Verjetno lahko v naslednjem tednu pričakujemo še višje kroge spirale dviga okužb, je dodal. 

Zaradi takega "neodgovornega" obnašanja, ki "ga zagotovo ni povzročila policija ali pa vlada", bo po Janševih besedah v Sloveniji potrebno spet sprejemati ukrepe. "Ne bo šlo za PCT ukrepe, ampak bodo ukrepi, ki bodo spet zapirali javno življenje in gospodarstvo, povzročali dodatno škodo, zavirali okrevanje po epidemiji in povzročali nove smrti," je odgovoril in dodal: "Naš delež precepljenosti je premajhen, da bi lahko PCT ukrepe spremenili v priporočila." 

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik vlade Janez Janša.
Matej Grah/dz

"Danes lahko še postavljate poslanska vprašanja in se sprenevedate. Čez en mesec glede na to, kar se napoveduje, bomo imeli popolnoma drugačne skrbi, vključno z vami," je odgovoril na vprašanje Mesca, pri tem pa še poudaril, da je bilo ob "teh tako imenovanih nenasilnih protestih poškodovanih 40 policistov, pa nekaj lažje poškodovanih izgrednikov".  

Mesec pa mu je odvrnil, da se okužbe širijo v krajih, ki jih vlada s spodletelo strategijo cepljenja ni sposobna zaščititi. "Pojdite malo naokoli in poglejte, kdo PCT pogoj, ki ste ga predpisali pred tremi tedni, še preverja," je dodal Mesec. 

Logarjeva s predlogom o manjšem prostovoljnem zaprtju družbe med jesenskimi počitnicami

Vodja posvetovalne skupine za zajezitev covida-19 medtem v času jesenskih šolskih počitnic predlaga manjše prostovoljno zaprtje družbe. "S tem bi vplivali na obnašanje epidemije v novembru," je v izjavi medijem dejala Logarjeva. V času počitniškega zaprtja šol predlog vključuje omejitev druženja na družinske člane in omejitev velikih druženj.

Vodja strokovne skupine za zajezitev epidemije covida-19 poudarja, da je ob 1. novembru letos smiseln obisk pokopališč v družinskem krogu. "Na ta način bi dosegli učinek manjšega lockdowna (zapiranja družbe, op. a.). Zaprte bodo šole, veliko ljudi bo imelo dopust," je povedala Logarjeva. Po njeni oceni bi s tem vplivali na obseg epidemije v novembru.

Mateja Logar, portret Foto: Robert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

"Kakšnega bistvenega zaostrovanja s trenutnimi ukrepi ni možno doseči, še vedno smo mnenja, da je pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) učinkovit, kolikor ga ljudje upoštevajo in kolikor se izvaja nadzor," je pojasnila Logarjeva. Opominja, da je ob uvedbi pogoja PCT število okužb s koronavirusom pričelo upadati, nato pa se je "dovzetnost za nadzor pogoja PCT" zmanjšala, hkrati ob drugih dejavnikih pa je število okužb zraslo. Vlada je na današnji dan pred letom dni sicer drugič razglasila epidemijo covida-19.

Razloge za porast okuženih s koronavirusom v oktobru Logarjeva pripisuje več razlogom, ne le slabemu nadzoru nad izpolnjevanjem pogoja PCT. Razloge išče v začetku študijskega leta, ko se v predavalnicah in študentskih domovih srečujejo posamezniki iz različnih okolij. "Hladnejše vreme nas prisili, da smo več časa v zaprtih prostorih," je dodala.

Razloge za porast okužb išče tudi v po njeni oceni napačnem tolmačenju odločbe vrhovnega sodišča, "ki ni razsodilo, da maske niso potrebne, pač pa pravno ni osnove za izrekanje kazni".

Na vprašanje, če bi se lahko število okužb povečalo tudi zaradi nedavnih protestov proti pogoju PCT, je Logarjeva odgovorila, da so eden od dejavnikov širjenja okužb lahko tudi večja združevanja, ne le ob sredah, ko se običajno zberejo protestniki.

Po besedah Logarjeve približno 87 odstotkov okuženih, ki se zdravi v bolnišnicah, spada v starostno skupino mlajših od 50 let. "Gre za skupino, ki sicer manj pogosto potrebuje bolnišnično zdravljenje," je poudarila. V starostni skupini starejših od 50 let je precepljenost dobra, opominja Logarjeva in dodaja, da to pomeni, da je cepivo učinkovito, saj zbolevajo predvsem posamezniki iz starostnih skupin, ki so slabo precepljene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta