(INTERVJU) Tomaž Rotovnik: "Če smo dosegli bližnje vesolje, zakaj ne bi šli še dlje"

Helena Ponudič Helena Ponudič
03.09.2020 17:05

"Multispektralna kamera odpira možnosti za nova opazovanja Zemljinega površja, med drugim ekološke tematike, kot so oljni madeži na površini morij ali pa mikroplastika," ob prelomnem dogodku pravi direktor podjetja SkyLabs

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Rotovnik: "Da lahko izvajaš vesoljsko gospodarsko dejavnost, je potrebnega veliko znanja. Slovenija to znanje ima." 
Tadej Regent

Dolgo ste čakali na to izstrelitev, kakšne težave vam je to povzročalo? Ste kdaj podvomili, da bo satelit res v vesolju?
"Da, skoraj 14 mesecev, saj je bil satelit Trisat predan v integracijo na nosilno raketo Vega VV16 že junija lani. Nepredvidene okoliščine, kot so težave Vege VV15, covid-19 in vremenske razmere, pa so venomer prestavljale težko pričakovano izstrelitev. Lahko smo zgolj opazovali in upali, da bo prišel dan, ko se bo vse ujelo. In se je, danes."
Kaj izstrelitev oziroma utirjenje satelita pomeni za vaše podjetje?
"Z uspešno izstrelitvijo smo deloma zadostili vsej energiji in trudu, ki smo ju zadnjih deset let vlagali v ekipi Trisat in SkyLabs. Drugi del bo poplačan z novimi poslovnimi priložnostmi, ki jih uspešna izstrelitev Trisata in SkyLabsovih tehnologij na njem dodobra odpira. Procesor ​PicoSkyFT ​in z njim SkyLabsova tehnologija sta danes uradno dobila tako imenovani flight heritage."
Kaj vas bo zanimalo zdaj, ko boste spremljali delovanje satelita v vesolju? Katere zanimivosti se da opazovati s kratkovalovnim IR-spektrom?
"Z vsakim dnem delovanja se bo kazala robustnost in zanesljivost SkyLabsove tehnologije. Dela ne bo manjkalo, ekipa ​Trisat bo bdela nad delovanjem satelita in z njim tudi ustrezno komunicirala preko zemeljske postaje na strehi Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko - sprejem in analiza telemetričnih podatkov, posredovanje ukazov za zajem slik na določeni lokaciji in tako naprej. Za podjetje SkyLabs bodo zanimivi predvsem podatki, ki bodo vsebovali informacije o sevalnih dogodkih in njihovo uspešno premostitev. Multispektralna kamera deluje v kratkovalovnem infrardečem področju in odpira možnosti za nova opazovanja Zemljinega površja, med drugim ekološke tematike, kot so oljni madeži na površini morij ali pa mikroplastika."
Pri satelitu Trisat gre za sodelovanje Slovenije z Evropsko vesoljsko agencijo (Esa). Kako konkurenčna je slovenska znanost na tem področju in kaj lahko ponudi vesoljski industriji?
"Osebno menim, da veliko. Podjetje SkyLabs je razvilo tehnologije, ki so edinstvene v evropskem prostoru. Trisat je bil razvit doma v Sloveniji, na Univerzi v Mariboru, skupaj s slovensko industrijo. Obvladovanje celotne tehnologije - načrtovanje, razvoj in izgradnja celotnega satelita - pa omogoča podjetju konkurenčno prednost v segmentu stroškovno učinkovitih malih satelitov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta