Mali satelit, veliki uspeh

Urban Červek Urban Červek
03.09.2020 17:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Čestitamo sodelujočim pri projektih Trisat in Nemo HD tudi za potrpežljivost ob številnih preložitvah izstrelitve satelitov v vesolje! Znova, že drugič v kratkem času, smo dobili potrditev o vrhunskosti in mednarodni konkurenčnosti slovenske znanosti. Pred kratkim smo namreč poročali o uspehu ekipe ljubljanskega Kemijskega inštituta pri razvoju inovativnega cepiva zoper novi koronavirus – največjega projekta znanstvene skupnosti na svetu ta hip.
Tokrat je v ospredje stopila ekipa Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, kar nas na "totem" koncu Slovenije še posebno veseli. Tukajšnji znanstveniki namreč večkrat neupravičeno ostanejo v senci večjih, močnejših (in glasnejših) kolegov iz Ljubljane. Prikrajšani za pozornost, predvsem pa denar, ki se pač deli v Ljubljani in tam v večji meri tudi ostane.
Rektor univerze Zdravko Kačič pravi, da se ta krivični trend počasi, a vendarle obrača in da v prihodnosti računajo na večji del državnega denarja za znanost. Upajmo, da bo res tako. Zgodbe o agresivnem lobiranju in izrinjanju mariborskih raziskovalnih ekip pri razpisih agencije za raziskovalno dejavnost so namreč skrb zbujajoče. Izdelava in izstrelitev nanosatelita Trisat kaže, da se z dobro pripravljeni projekti da priti do denarja in tudi podpore politike, pri čemer brez lobiranja in dobre PR-kampanje pač ne gre. To je lekcija, ki so jo v Mariboru očitno usvojili, kar dokazuje tudi današnja odmevna predstavitev z udeležbo ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška.
Politiki se seveda radi pokažejo ob tako odmevnih uspehih, in s tem ni nič narobe, če s svojo prisotnostjo dajo podporo in priznanje države. Še bolj prav je, da v podporo znanosti delujejo tudi, ko mikrofoni in kamere ugasnejo. Minister Počivalšek je danes sodelujočim v projektu Trisat in Nemo HD javno prenesel čestitke predsednika vlade in napovedal nadaljnjo podporo slovenski znanosti. Predlog rebalansa proračuna sicer kaže drugačno sliko. Raziskovalna dejavnost je ena redkih, ki so ji do konca tega leta denar vzeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta