(INTERVJU) Novi predsednik KPK: Višje kot si, večjo odgovornost imaš, ne samo večje moči

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
06.06.2020 06:30

Robert Šumi stavi na profesionalizacijo dela v komisiji in preventivo, ki bo dala rezultate v naslednjih generacijah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Živulović Jr.

Na čelu KPK ste dva meseca, kakšne so ugotovitve o delu komisije?
"KPK je v mojih očeh zelo pomemben, neodvisen državni organ z zelo pomembno funkcijo v naši družbi. Prvi vtisi so, da je mogoče ogromno narediti v korist slovenske družbe, je pa za korenite spremembe seveda potreben čas. Moji prvi koraki so bili usmerjeni v ugotovitev, kakšna je dana situacija, kako so stvari do sedaj potekale. Z veseljem lahko potrdim, da je vsak od sodelavk in sodelavcev, s katerimi sem se že uspel srečati - zaradi razmer, povezanih s covidom-19, še nisem prav vseh spoznal neposredno -, prizadeven, si želi delati na tem področju in biti uspešen. To je dobra popotnica. Tako ne drži teza, ki mi je bila položena v samem izhodišču, da je tukaj vse narobe. Zdaj razmišljamo - ravno včeraj je bila deseta obletnica veljavnosti zakona o integriteti in preprečevanju korupcije - o tem, kako bomo delali naprej, da bomo slovenski družbi dali doprinos, ki je od KPK pričakovan. Moji prvi vtisi so dobri."
Da so vam rekli, da je na komisiji vse narobe, pravite. V obdobju bivšega predsednika Borisa Štefaneca je bila komisija res bolj v ospredju po zdrahah v njej kot pa s samim delom.
"Izzivov se veselim, že predhodno sem delal v okolju, kjer sem se ukvarjal z reševanjem različnih izzivov. Menim, da se da delati prav z vsakim človekom. Intenzivno se ukvarjam s krepitvijo dobrih medsebojnih odnosov. Ena mojih prvih zavez je namreč bila, da zgradimo zaupanja vredne medsebojne odnose, ki so predpogoj za učinkovito delo komisije. Ne oziram se v preteklost. Treba je iti naprej."
Izoblikovana je nova vizija dela KPK. Kateri so poudarki te vizije?
"Vizija je v prvi vrsti povezana s profesionalizacijo dela komisije. To pomeni, da se bomo osredotočili na institute, ki so v domeni komisije, in na to, kako jih izvajamo. Gre za našo strokovnost, zakonitost in etično delovanje. Ko bomo znotraj komisije - sem optimist - našli skupni jezik, si želim, da bi se ta profesionalizacija odražala v javnosti. S tem smo že na dobri poti h krepitvi dobrega ugleda komisije v družbi, kar je predpogoj. Zaupanje lahko pričakuješ šele, če imaš sam pozitivno podobo.
Delo komisije bo osredotočeno tako na nadzorstveno kot na preventivno funkcijo, pri čemer bo še večji poudarek na preventivi. Komisija namreč že ima izoblikovane zelo učinkovite nadzorstvene aktivnosti. Na področju preventivnega delovanja, ki je na dolgi rok zagotovo bolj učinkovito, pa lahko naredimo nadaljnje korake, predvsem v sodelovanju z drugimi. Moje dvomesečno delo v komisiji je povezano tudi z obiski predstojnikov različnih državnih organov in institucij, saj verjamem, da se je treba povezati in sodelovati. Tako z ministrstvom za pravosodje, ki je pristojno za zakonodajo, kot za javno upravo, ki je odgovorno za usposabljanje javnih uslužbencev. V prihodnjem tednu sem dogovorjen z ministrstvom za izobraževanje. Želimo si namreč začeti kontinuirano sodelovati s prosveto tako v vrtcih kot v šolah. Na dolgi rok želimo zasnovati zgodbo o krepitvi integritete oziroma o ozaveščanju, zakaj je korupcija škodljiva, zakaj je neetičnost škodljiva."
Zakaj tak poudarek na preventivi?
"Učinkovit nadzorstveni mehanizem je na kratki rok odmeven, na dolgi rok pa je učinkovita preventiva močnejša, zato tudi zagovarjamo tezo, da eno brez drugega ne gre. Kar si še želimo, je ozaveščati o pomenu integritete in vodenju z zgledom na vseh nivojih družbe, prilagojeno ciljnim skupinam. Če sem se prej dotaknil vrtcev, bi se tu dotaknil najvišjih institucij in funkcij. Treba je ozavestiti, da višje kot si, večjo odgovornost imaš, ne samo večje moči. Ko delaš s sredstvi, ki so ti zaupana, moraš delati v javno dobro in kot dober gospodar. Moraš tudi razmišljati vnaprej, kaj bodo za tabo nasledile naslednje generacije. To je vse srednjeročno, dolgoročno delovanje, ki pa se mora začeti že danes. Smo se pa osredotočili tudi na trajnosten, dolgoročen pozitivni pristop, saj v komisiji menimo, da je treba družbi dati pozitivno sporočilo: da je upanje na tem področju in da koristi, če se institucije, kot je KPK, lahko učinkovito s tem ukvarjajo. Če strnem, želimo iti naprej in zasesti mesto v družbi, ki komisiji pripada."

Žiga Živulović Jr.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta