(INTERVJU) Aleksandra Pivec: Prvi cilj je prestopiti parlamentarni prag, a ciljamo višje

Vida Božičko
22.03.2021 06:30
Na naslednje volitve gre nekdanja predsednica Desusa z novo stranko Naša dežela. Stranko umešča v politično sredino, pri sodelovanju ne izključuje nikogar. Tudi ni satelit, pravi po ustanovnem kongresu, in da ima stranka edinstven program.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandra Pivec
Igor Napast

Ustanovili ste novo stranko Naša dežela. Je bil povratek na politični parket težji zaradi vašega ne najlepšega slovesa lani jeseni?

"O tem, ali je bilo slovo lepo ali ne, ne razmišljam in ne verjamem, da je bilo moje slovo tako pretresljivo. Šlo je za običajen dogodek, ki se v politiki lahko zgodi vsak dan. Prepričana sem, da ni bila storjena nobena napaka, da nikogar nisem oškodovala, a vseeno sem se umaknila, ker se mi je očitala izguba politične integritete. Že takrat sem naznanila, da si bom vzela čas za razmislek, ali se v ta politični prostor vrnem."

In ste se. Kaj vas je v to prepričalo?

"Zgodilo se je veliko pozivov s terena. Pozivali so me nekateri člani iz Desusa, ki so z mano že sodelovali, po drugi strani pa so prihajali klici s področja kmetijstva. Na neki točki smo se odločili, da še enkrat poskusimo. Razdvojenost, ki je nastala, ponuja prostor za umirjeno sredinsko politiko."

Aleksandra Pivec: "Prvi cilj vsake stranke je prestopiti parlamentarni prag, a mislim, da je v tem trenutku glas terena zelo močan, zato ciljamo višje."
 
Igor Napast

Zatrdili ste že, da znanih političnih imen v vaši stranki ne bomo našli. Vseeno prosim, da naštejete nekaj imen, ki imajo v novi stranki kakšne funkcije. Kdo je vaša desna roka?

"Kot že rečeno, je z nami nekaj ljudi, ki so moji sopotniki že iz časa Desusa. Na primer Anita Manfreda, pa tudi Janez Ujčič. Imen, ki bi na politični sceni veliko pomenila, ni. Je pa med nami veliko uspešnih kmetov, podjetnikov in obrtnikov. Funkcij v stranki še nismo določali, v tem trenutku smo izbrali kvorum, kar pomeni prvi korak pri gradnji stranke. Podpredsednika stranke bomo na predlog predsednice potrdili na prvi seji sveta stranke in o teh imenih še nimamo dokončnega konsenza. Smo se pa dogovorili, da bo eden od podpredsednikov iz mlajše starostne skupine, drugi pa iz starejše. Tako bomo lahko pokrivali področja obojih."

Ves čas sem prisegala na delo med ljudmi

Ves čas vaše politične kariere ste prisegali na teren in tudi zdaj bo ta del ključen, da boste lahko pridobili novo članstvo. Kako se boste tega lotili v teh covid časih?

"Ves čas sem prisegala na delo med ljudmi. Obžalujem, da se je politika od ljudi oddaljila in da se zakoni sprejemajo znotraj pisarn v Ljubljani, kar je seveda povsem legitimno in prav, a ljudje izgubljajo zaupanje v politiko. Politiko je treba vrniti ljudem in ta teren se bo gradil, kljub temu da je epidemija. Srečanja bodo manjša, a koordinatorji na terenu lahko opravljajo svoje delo."

Kakšni so vaši cilji na volitvah?

"Prvi cilj vsake stranke je prestopiti parlamentarni prag, a mislim, da je v tem trenutku glas terena zelo močan, zato ciljamo višje. Res sem v eni izjavi dejala, da ciljamo tudi na zmago, in prepričana sem, da moramo imeti visoke ambicije, a končna odločitev bo na strani volivcev."

Ste se s katerimi strankami že sestali glede prihodnjega sodelovanja?

"Nismo, ker stranka formalno do zdaj še ni bila vzpostavljena. Pogovori sledijo, ko bo uradno vpisana v register. Jasno smo povedali, da gremo na prihodnje volitve kot samostojna stranka, smo pa naklonjeni vsem povezavam, ne glede na politično stran. Pomembno je, da z njimi najdemo skupne cilje in kompromise. Nismo nikogaršnji satelit, naš program je edinstven."

Šli bi v vsako vlado

Bi šli torej tudi v Janševo vlado?

"Šli bi v vsako vlado, ki bi imela z nami skupna programska izhodišča. Mislim, da bomo Slovenci morali sprejeti sodobne demokratične procese, kjer vlado vedno najprej sestavlja tisti, ki zmaga na volitvah, če to ni mogoče, se v naslednjih poskusih daje prednost vsebinskim izhodiščem in temu, na kakšen način jih bomo dosegali. Državljani namreč pričakujejo predvsem to, ne pa ideologije."

Večkrat ste že omenili, da želite ostati neideološki. Se vam to v politiki sploh zdi mogoče?

"Mislim, da je ta moja izjava pogosto narobe razumljena. Vsak človek v sebi nosi ideološko prepričanje, kar je prav. Res pa je, da ključna vsebinska vprašanja niso tako povezana z ideologijo, da se ne bi dalo iskati kompromisov. Pogosto dam za primer zakon o dolgotrajni oskrbi. Cilji in vsebine so jasni in pri tem zakonu ideologija nima vloge."

Igor Napast

Vaš program je usmerjen predvsem na podeželje, vaša vizija je decentralizacija. Boste lahko nagovorili tudi volivce iz mesta? Tudi ti glasovi bodo pomembni.

"Mislim, da decentralizacija ne pomeni, da se od mest oddaljujemo, ampak si želimo enakovredno upoštevanje tudi ruralnega dela Slovenije. Mestna središča seveda tudi prispevajo dodano vrednost vsaki državi, prepričana pa sem, da pri tem zanemarjamo razvojno bolj zaostala območja. Z dobro regionalizacijo bi ta razvoj lahko povečali in se približati policentričnemu razvoju."

Še simpatizirate s kmetijskim resorjem?

"S tem resorjem sem se zelo poistovetila, zato, če bi obstajala možnost, bi seveda z vso odgovornostjo in ponižnostjo ta resor sprejela."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta