(FOTO) Aleksandra Pivec predsednica nove stranke Naša dežela: "V tej stranki ne boste našli zvenečih političnih imen"

Vida Božičko Vida Božičko
20.03.2021 17:44
Aleksandra Pivec se bo na naslednje volitve podala z novo stranko Naša dežela. Cilja predvsem na glasove s podeželja, stranko pa umešča v politično sredino.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast
Aleksandra Pivec po kongresu na daljavo v Mariboru, ki mu je predsedoval Danilo Burnač. Na fotografiji še nekdanji uradni govorec Desusa Janez Ujčič.
Igor Napast

Na pobudo nekdanje predsednice Desusa in prve kmetijske ministrice v Janševi vladi Aleksandre Pivec ter njenih somišljenikov je bila na današnjem digitalnem kongresu ustanovljena nova politična stranka Naša dežela. Za predsednico je bila izbrana Pivčeva, ki napoveduje politiko povezovanja, dialoga, sodelovanja in višanja ravni politične kulture v Sloveniji. Odločitve so sprejemali z glasovanjem delegatov na daljavo z 21 lokacij po državi pod vodstvom predsednika delovnega predsedstva Danila Burnača, ki je nekdanji direktor Mariborskega vodovoda. 

Igor Napast

Na ustanovnem kongresu je bilo prisotnih 173 od skupno 210 povabljenih delegatov. Med videnimi so bili nekdanja podpredsednica Desusa Anita Manfreda, nekdanji uradni govorec Desusa Janez Ujčič, mariborski občinski svetnik Miha Recek in direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec

Ustanovitelji Naše dežele.
Igor Napast

Na vprašanje, ali bomo v stranki videli še kakšne znane politične obraze, je Pivčeva odgovorila: "Če boste iskali politična imena, ki so v preteklosti že imela svojo priložnost, jih v tej stranki ne boste našli. Ne boste našli zvenečih političnih imen, boste pa našli strokovna imena, ki so uspešna na svojih področjih. Med nami so kmetje, podjetniki, upokojenci in delavci. Se pa članstvo na terenu začne graditi z današnjim dnem." 

Ni satelit nobene stranke, je povedala bivša ministrica Pivčeva.

Kot osrednji del programa stranke je Pivčeva izpostavila decentralizacijo Slovenije, vzpostavitev regionalnega razvoja, posvečali se bodo družinski politiki, skrbi za starejše, demografiji, posebno pozornost pa bodo namenili podeželju in kmetijstvu. Stranko je Pivčeva postavila v politično sredino, z željo po dialogu in iskanju skupnih rešitev tudi z drugimi strankami. "Ne predstavljam satelita nobene stranke," je povedala še pred zastavljenim vprašanjem. Kasneje je na to, s katerimi strankami bi lahko sodelovala, dejala: "Vidimo se v povezavi z vsemi strankami, ki jih bodo zanimale podobne vsebine in s katerimi bomo lahko našli kompromise. Ne izključujemo nobenih."

Aleksandra Pivec je ponovila, da odhoda iz stranke Desus ne obžaluje. "Ni škoda, da sem iz stranke odšla jaz niti Erjavec. Škoda je nastala državljanom in državljankam, ki so v to stranko verjeli. Stranka DeSUS se bo zdaj težko konsolidirala, saj na terenu ni več čutiti tolikšne pripadnosti," je dejala.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta