Interpelacija: Koalicija bo branila Počivalška

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
06.06.2020 06:30

Poslanci o usodi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v četrtek, podporo mu napovedujejo koalicijske stranke NSi, SMC, SDS in Desus.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Interpelacija zoper Zdravka Počivalška bo druga v aktualnem sklicu DZ, prva v tem Janševem mandatu, od sprejetja slovenske ustave pa 47. zapovrstjo. 
Anže Malovrh/STA

Državni zbor bo o interpelaciji zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška odločal v četrtek na izredni seji državnega zbora, dober mesec zatem, ko so jo vložile opozicijske SAB, SD, Levica in LMŠ. Ministra opozicija z izjemo SNS bremeni z očitki o (ne)ukrepanju pri nepreglednih, javnofinančno negospodarnih in za izbrance dobičkonosnih postopkih naročanja in nakupov zaščitne in druge opreme za potrebe obvladovanja epidemije novega koronavirusa. Problematizirajo zavajanje javnosti pri utemeljevanju pravnih podlag za naročanje, nakup in dobavo zaščitne opreme, hkrati pa ga obtožujejo neetičnega, klientelističnega in koruptivnega sodelovanja pri favoriziranju podjetij in posameznikov. Počivalšek je napovedal, da bo interpelacijo izkoristil za pojasnjevanje vseh relevantnih dejstev in okoliščin, očitke pa je kategorično zavrnil že v odgovoru na interpelacijo. Med drugim se sprašuje, ali je interpelacija namenjena iskanju pozornosti, ustvarjanju vtisa "hčere orožarske afere", morda tudi "odpiranju vrat za nove volitve". S prstom kaže na nekdanjega premiera in prvaka LMŠ Marjana Šarca in namigne, da utegne biti interpelacija namenjena tudi "ustvarjanju terena za še eno priložnost samooklicanega voditelja trenutne opozicije".
"Sodbo o tem, ali so bile vse sprejete odločitve optimalne, si lahko ustvari vsak sam. Sam pa odgovorno trdim, da so bile v danih okoliščinah optimalne," med drugim piše Počivalšek. Ta hip kaže, da mu bodo na interpelaciji v bran stopile vse koalicijske stranke, SMC, NSi, Desus in SDS, kar bi ga obdržalo na ministrskem položaju. Za razrešitev je namreč potrebna večina vseh poslanskih glasov, to je 46, vlagateljice pa jih imajo skupno 39. Po napovedih poslanca LMŠ Roberta Pavšiča računajo na glasove vseh tistih, ki se "niso prodali" in bodo zastopali etična načela, zaradi katerih so kandidirali v državni zbor. Odprto in nepojasnjeno pa sicer po včerajšnjem kolegiju predsednika državnega zbora in vsaj do prihodnjega tedna ostaja še vprašanje parlamentarne preiskovalne komisije o nabavi zaščitne opreme, pri čemer sta koalicija in opozicija izšli vsaka s svojo zahtevo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta