HE Mokrice: Sodišče znova prekrižalo načrte ministra Vizjaka

Urban Červek
03.11.2021 18:00
Upravno sodišče je odpravilo odločbo vlade o prevladi druge javne koristi nad koristjo ohranjanja narave v postopku pridobivanja integralnega gradbenega dovoljenja za Hidroelektrarno (HE) Mokrice
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reka Sava pri Čatežu, kjer bi po načrtih nastala akumulacija HE Mokrice.
Urban Červek

Kot so sporočili iz ministrstva za okolje in prostor, ki ga vodi minister Andrej Vizjak, je upravno sodišče ugotovilo pomanjkljivosti pred izvedbo postopka prevlade javne koristi energetike oz. obnovljivih virov energije nad javno koristjo ohranjanja narave v postopku pridobivanja integralnega gradbenega dovoljenja za Hidroelektrarno (HE) Mokrice. Meni namreč, da je bila neustrezna sočasna izvedba dveh postopkov, ki jih predvideva evropska habitatna direktiva. Upravno sodišče je zato odpravilo odločbo vlade o prevladi druge javne koristi nad koristjo ohranjanja narave in zadevo je vrnilo v ponovni postopek, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

V prvi vrsti je torej treba izvesti celoten postopek presoje vplivov na okolje, preden se pristopi k postopku prevlade javne koristi nad javno koristjo ohranjanja narave. Upravni organ mora za vse vrste in habitatne tipe Nature 2000 presojo izvesti natančno ter določiti vse omilitvene ukrepe za vsako vrsto in habitatni tip. Šele ko upravni organ na podlagi presoje vplivov na okolje, posvetovanja z ministrstvi in organizacijami ter javnostjo določi, za katere vrste in v kakšni meri so smiselni omilitveni ukrepi, se sme pričeti s postopkom prevlade javne koristi nad javno koristjo ohranjanja narave za vrste, za katere je predhodne potrjeno, da ima poseg bistven vpliv.

S tem je sodišče (znova) pritrdilo argumentom naravovarstvenikov, ki so že ob odločbi vlade o prevladi javnega interesa opozarjali, da vlada tega ne more storiti, preden ni končan osnovni postopek presoje vplivov gradnje HE Mokrice na okolje. Vlada je to prevlado potrdila decembra lani. Ker je bila vladna odločba izpodbijana na sodišču, je upravno sodišče do pravnomočne odločitve zadržalo izdajo gradbenega dovoljenja za HE Mokrice. Za kako dolgo bo sodba zavlekla projekt, na okoljskem ministrstvu niso navedli.

O zapletu smo sicer v Večeru že pisali. Gre za neobičajen zaplet, ko je investitor gradnje HE Mokrice, državni podjetje Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), v postopku pridobivanja dovoljenj za gradnjo elektrarne več let dokazoval, da gradnja elektrarne ne bo imela bistvenega vpliva na naravo, v nasprotju z naravovarstveniki, ki so v to povsem prepričani. Ko je naravovarstvenikom uspelo na upravnem sodišču razveljaviti že izdano okoljevarstveno soglasje, pa je investitor obrnil ploščo in na ministrstvu, ki ga sedaj vodi Andrej Vizjak, pred to funkcijo zaposlen v HESS, kjer je bil zadolžen prav za gradnjo HE Mokrice, začelo postopek prevlade javne koristi. S tem je so v bistvu priznali, da bistven vpliv gradnje elektrarne na naravo obstaja, saj je prevlada enega interesa (energetskega) nad drugim (naravovarstvenega) mogoča samo v tem primeru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta