Han pozitiven na testu, Jurša v samoizolaciji. Lahko to vpliva na termin glasovanja? Erjavec razmišlja o umiku kandidature

STA, DR
18.01.2021 12:51
Vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Matjaž Han je bil pozitiven pri testiranju s hitrim antigeskim testom. To pomeni, da na glasovanje o nezaupnici ne more. Kaj če je okužen še kdo? Lahko to ogrozi glasovanje o nezaupnici? Erjavec medtem že razmišlja o začasnem umiku konstruktivne nezaupnice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Han
Robert Balen

Iz poslanske skupine Socialnih demokratov so sporočili, da je bila danes pri vodji poslanske skupine Matjažu Hanu po opravljenem hitrem antigenskem testu potrjena okužba s covid-19. Če je poslanec Han okužen, se torej ne more udeležiti glasovanja o nezaupnici na seji. Ker je glasovanje tajno, poslovnik tudi ne predvideva možnosti glasovanja na daljavo. Bi se lahko seja zaradi tega prestavila?

Prvak DeSUS Karl Erjavec se bo do torka dopoldne odločil, ali bo zaradi okužb z novim koronavirusom med poslanci začasno umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. Posvetoval se bo s pravniki. Po njegovem mnenju pa bi bilo prav, da postopek o konstruktivni nezaupnici prekinejo in ga nadaljujejo, ko bodo lahko o njej odločali vsi poslanci.

Poslovnik državnega zbora in ustava sicer določata, da mora po vloženi nezaupnici državni zbor volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh, je v današnji izjavi za medije spomnil predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Torej je zadnji skrajni rok za izpeljavo seje ta petek.

Igor Zorčič
Žiga Živulović Jr.

O tem bo sicer tekel tudi govor na torkovi seji kolegija predsednika državnega zbora, a Zorčič verjame, da bo datum seje ostala sreda. Po njegovi oceni namreč prestavitev seje, denimo na petek ne rešuje problema poslancev, za katere bi se na testiranju morebiti izkazalo, da so okuženi z novim koronavirusom.

DZ lahko z večino vseh poslancev odloči tudi drugače in rok glasovanja raztegne za 30 dni, a Zorčič dvomi, da bo do tega dejansko prišlo, ker se tudi čez 30 dni lahko zgodi kakšna potencialna okužba ali tvegan stik.

Poslancem, ki so bili na seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), bo PCR testiranje kot tudi testiranje s hitrimi testi omogočil državni zbor. PCR testiranje je predvideno za torek, hitri test pa za sredo zjutraj, pred predvideno sejo.

Skupina 42 poslancev je v petek vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem. Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS. Da bi predlog uspel, ga mora na tajnem glasovanju podpreti najmanj 46 poslancev. V soboto pa je portal 24.ur.com objavil informacijo, da je direktor Sove Janez Stušek, ki se je v petek udeležil seje Knovsa, na kateri je bil skupaj z devetimi poslanci, okužen z novim koronavirusom. Med tistimi, ki so imeli tvegan stik, so tudi štirje poslanci predlagateljic konstruktivne nezaupnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta