Grožnje na Petrolu, izpad v poslovalnici mariborske pošte, snemanje zaposlenih, manjši obisk centrov ... Kaj prinaša preverjanje pogoja PCT?

15.10.2021 12:30
"Si mogoče homoseksualec? To si mi dolžan povedati. Jaz sem napisala svoja pravila, tako kot ste jih napisali vi. Da te ni sram." Tako se je odzvala ženska na enem od bencinskih servisov, ko jo je študent povprašal, ali izpolnjuje PCT pogoj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

"Kako ti je ime, kdo si, kaj delaš tukaj? Si študent?" S temi besedami se začenja več kot tri minute dolg posnetek nadlegovanja študenta na enem od slovenskih bencinskih servisov. Nasprotnica pogoja PCT nadaljuje še bolj agresivno in ponižujoče: "Tukaj veljajo moja pravila. Dolžan si mi pokazati, da nimaš spolno prenosljivih bolezni kot na primer hiv, sifilisa, gonoreje. Si mogoče homoseksualec? To si mi dolžan povedati. Jaz sem napisala svoja pravila, tako kot ste jih napisali vi. Da te ni sram. Delaš preko študenta? Nimajo starši denarja? Pojdi na ulico, berači." Posnetek nadlegovanja zaposlenega je naletel na ogorčene odzive javnosti. 

Da je pogoj PCT postal "vstopnica" za normalno življenje, je za večino postala stalnica. Ekstremnih primerov, kot je zgornji, res ni na pretek, še vedno pa se morajo zaposleni s strankami pogosto pregovarjati o tem, zakaj mora nekdo pokazati dokazilo o tem, ali izpolnjuje enega od pogojev PCT. Na Generalni policijski upravi podatkov o tem, koliko je tovrstnih primerov, ne vodijo. "Lahko pa potrdimo, da smo obravnavali nekaj tovrstni prijav. Vsako prijavo obravnavamo resno," dodajajo. 

Do kršenja javnega reda in miru prišlo v eni od mariborskih poštnih poslovalnic

"Zaradi izkazovanja pogoja PCT zaenkrat posebnih težav ali incidentov še nismo imeli, srečali smo se z nekaj manjšimi neprijetnostmi, predvsem pa vprašanji glede izpolnjevanja pogoja PCT. V glavnem pa lahko rečemo, da stranke pogoj PCT sprejemajo brez večjih težav," so sporočili iz Pošte Slovenije. Do kršenja javnega reda in miru je pred kratkim sicer prišlo v eni od mariborskih poslovalnic, dodajajo. Beležijo tudi nekaj primerov, ko se na določenih poštah pojavijo osebe, ki zaposlene snemajo z mobilnimi telefoni. "Praviloma so to iste oziroma organom pregona znane osebe."

Fotografija je simbolična.
Igor Napast

Stranke nestrpne do prodajalcev

Povsem mirno ne gre niti na črpalkah. Na Petrolu pravijo, da so v zadnjih tednih videli, da so "stranke lahko izredno nestrpne do nič krivih prodajalk in prodajalcev, jih zmerjajo z žaljivkami, zabeležili smo tudi grožnje. Vsekakor prosimo vse, da svojega gneva ne stresajo nad našimi uslužbenci, saj samo izpolnjujejo sprejete vladne odloke". Zaposleni imajo navodila, da se ob agresivnih strankah umaknejo, se ne izpostavljajo in takoj pokličejo mobilno varnostno službo ali policijo.

Fotografija je simbolična.
Urška Polanc

Priznavajo, da je popolno izpolnjevanje zahtev vladne odredbe izredno zahtevno, saj zahteva angažiranje dodatnih zaposlenih, višje stroške poslovanja in predvsem spreminjanje ustaljenih navad pri kupcih. "Od odločevalcev si želimo, da bodo izdali jasna navodila oziroma kriterije, kako ustrezno in pravilno izvajati prodajno storitev, da se bomo vsi prodajalci goriva na bencinskih servisih v državi lahko držali vseh enakih zahtevanih ukrepov. Družba Petrol tudi predlaga, da bi bencinski servisi morali še naprej soditi med izjeme pri izvajanju storitev brez preverjanja PCT pogoja, saj poleg specifičnega prodajnega postopka pogonska goriva v sodobni družbi sodijo med osnovne življenjske izdelke in potrebščine."

Prodajalci nujnih zadev, ki niso v trgovskem centru, v boljšem položaju

Glede živilskih trgovin izstopa podatek, da je vstop v trgovske centre omogočen le tistim, ki izpolnjujejo pogoj PCT, medtem ko lahko v manjše, samostojne trgovine z živili vstopi kdorkoli. Zdi se, da so prodajalci nujnih zadev, ki niso v trgovskem centru, v boljšem položaju. Kako situacijo vidijo sami?

V Tušu povedo, da skladno z veljavnim vladnim odlokom v živilskih trgovinah, ki se ne nahajajo v nakupovalnih centrih, izpolnjevanje PCT pogoja ni potrebno. Pravijo, da smiselnosti tega ukrepa ne vidijo: "Upoštevanje zdravstvenih priporočil NIJZ na enak način zagotavljamo tako v trgovinah kot v centrih. Teh razlik ne razumemo." Se ja zato zmanjšal tudi obisk trgovskih centrov? "Na posameznih lokacijah nakupovalnih centrov se je frekvenca obiskovalcev zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT zmanjšala."

Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Tudi v Sparu povedo, da skladno z določili veljavnega vladnega odloka izpolnjevanje PCT pogoja ne sme biti pogoj za vstop v trgovine, ki v pretežni meri ponujajo hrano in nujne življenjske potrebščine. Na vprašanje, ali se je zmanjšal obisk njihovih trgovin v trgovskih centrih, ne odgovarjajo, medtem ko v Mercatorju priznavajo, da je promet v trgovinah v centrih nekoliko upadel, porasla pa je spletna prodaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.