Gospodarstvo in koronavirus: Z več kisika bo vsem lažje

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
16.04.2020 19:00

Predstavniki šestih institucij gospodarskega kroga so si enotni: čim preprostejše ukrepe za izboljšanje pogojev za likvidnostno podporo gospodarstvu potrebujemo v najkrajšem možnem času.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razmere v gospodarstvu bodo zaostrene še dolgo, gospodarstveniki zato pričakujejo čim hitrejše in čim preprostejše ukrepe.
Andrej Petelinšek

Drugi protikoronski megazakon naj se sprejme še do konca aprila, je na tiskovni konferenci na daljavo poudaril predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjan Gorjup. Na podlagi ankete GZS med 275 podjetji z več kot sto tisoč zaposlenimi gre sklepati, da marca in aprila ta še niso imela likvidnostnih težav. A maja se bodo te začele pojavljati, je prepričan Gorjup. "Če se bodo začele trgati verige, bo to imelo za gospodarstvo velike posledice," je povedal. Pogled je treba usmeriti v obdobje po koncu epidemije: "Zavedamo se, da bodo razmere v gospodarstvu zaostrene celotno leto. Zato smo predlagali pripravo projektov za velike javne investicije z domačimi izvajalci, kot so drugi tir, tretja razvojna os in druga cev karavanškega predora, modernizacijo javne infrastrukture, poenostavitev postopkov in močnejšo podporo digitalizaciji."

Tomaž Lanišek: "Kolateralna korist tega koronavirusa je ta, da smo vsi bolj agilni in digitalni. Na ta način je volja zadeve hitro obravnavati veliko večja kot kadarkoli prej."
Robert Balen
Medeja Lončar: "Tako kot v podjetjih delamo vzporedne scenarije in ukrepe, bi morala o tem razmišljati tudi država."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta