Golob še ni obupal nad Desusom

Luka Mlakar Luka Mlakar
06.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Gibanju Svoboda zatrjujejo, da bodo seniorsko sekcijo ustanovili ne glede na razplet pogovorov z Desusom.  
Robert Balen

Potem ko so iz zunajparlamentarne stranke Desus nedavno sporočili, da se ne nameravajo priključiti Gibanju Svoboda in da so s koalicijo kvečjemu pripravljeni sodelovati pri napovedanih reformah, se je v javnosti pojavil vtis, da je potencialno povezovanje med strankama že padlo v vodo. "Oni bi radi priključitev, mi pa ne," je dogajanje komentiral predsednik Desusa Anton Rifelj. A razmere na političnem parketu so se od takrat spremenile. Del upokojenske baze je ob podpori vodstva RTV Slovenija, ki v živo prenaša njegove shode na prvem sporedu, uspelo mobilizirati nekdanjemu pravnomočno obsojenemu poslancu SDS in bivšemu tržiškemu županu Pavlu Ruparju. Slednji je s protesti dolgo vršil pritisk na vlado Roberta Goloba, a so mu vladajoči po izjavah, ki jih je v sredo izrekel na račun nekdanje predsednice Društva Srebrna nit, danes pa svetovalke predsednice republike Biserke Marolt Meden, odrekli legitimnost in dokončno zaprli svoja vrata.

Desus si ne želi po poteh LMŠ in SAB

Ruparjeve primerjave Marolt Medenove z nacisti in zahteve po njeni "odstranitvi" zaradi sodelovanja Društva Srebrna nit pri pripravi predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je obsodil celoten državni vrh. Da je s svojim govorom prestopil vse meje človeškega dostojanstva in medsebojnega spoštovanja, so poudarili tudi v stranki Desus, ki pa po naših informacijah vendarle nadaljuje pogovore o morebitnem sodelovanju z Gibanjem Svoboda. Vanje se je po navedbah naših virov vključil tudi premier Golob, ki se bo neposredno pogajal z Rifljem. Nazadnje naj bi se sestali pred prvomajskimi prazniki, pogovori pa naj bi se nadaljevali naslednji teden. Dokončnega dogovora takrat še ne gre pričakovati, prav tako ni popolnoma jasno, kaj vse je na mizi. Neuradno naj bi sicer v Desusu še vedno vztrajali, da ne bodo šli po poteh nekdanjih LMŠ in SAB, ki sta se po neuspehu na lanskih parlamentarnih volitvah, na katerih sta izpadli iz državnega zbora, združili pod okriljem Golobove stranke.

Kot je mogoče slišati, pa naj bi bila stranka upokojencev bolj zainteresirana za dolgoročnejše sodelovanje s Svobodo pri ključnih vladnih reformah in zakonskih predlogih, ki se dotikajo vprašanj in problematike upokojencev. Čeprav naj bi se v vodstvu Desusa zavedali, da si zdaj ne smejo zapreti vrat pri Golobu, je izkupiček pogovorov med obema strankama vseeno negotov. V Svobodi naj bi namreč zagovarjali stališče, da upokojenska problematika presega vprašanje vsakoletnega usklajevanja pokojnin in da je potrebno vsa vprašanja, ki se dotikajo starejših, celovito naslavljati na vseh področjih, od sociale do dolgotrajne oskrbe. Ob tem niso osamljena niti prepričanja, da je ugled Desusa zaradi znotrajstrankarskega dogajanja v času prejšnje vlade Janeza Janše močno načet in da si bo upokojenska stranka težko povrnila zaupanje ljudi.

Svoboda še ta mesec s seniorsko sekcijo

Spomnimo, Desus je leta 2020 najprej vstopil v Janševo koalicijo, po samo nekaj mesecih pa je stranka iz vlade izstopila. Tega pa ni upoštevala strankina poslanska skupina, ki je v državnem zboru pri vseh pomembnih odločitvah podprla Janševo koalicijo. To je privedlo do hudih trenj med vodstvom stranke na eni in poslanci na drugi strani, posledica tega pa so bili številni odhodi iz stranke in menjave na vrhu Desusa. V dobrih treh letih so se na čelu stranke upokojencev zvrstili že štirje predsedniki in trije začasni zastopniki. Medtem ko v Desusu razlagajo, da imajo še vedno približno osem tisoč evidentiranih članov in da se njihovi nekdanji člani vračajo nazaj v stranko, pa je v Svobodi mogoče slišati, da si veliko članov Desusa želi prestopiti v njihove vrste.

V največji vladni stranki intenzivno gradijo tudi svojo seniorsko sekcijo, ki naj bi zaživela še ta mesec. Čeprav je Golob nedavno dejal, da ustanovitev omenjene sekcije ni neposredno povezana s pogovori o sodelovanju z Desusom, pa naj bi predstavniki obeh strank o tem govorili že na prvih pogovorih. V Gibanju Svoboda zanikajo, da bi imeli težave pri oblikovanju seniorske sekcije, in zatrjujejo, da bo ta ustanovljena ne glede na razplet pogovorov z Desusom. Ustanovitveni kongres seniorske sekcije načrtujejo do poletja, že lani pa so ustanovili tudi podmladek Gibanje Svoboda Mladi, ki je sodeloval tudi v kampanjah pred predsedniškimi in lokalnimi volitvami ter referendumi. Ena od prioritet stranke v letošnjem letu je tudi ustanavljanje lokalnih odborov po državi.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta