Golob, Pirc Musar in Fajon po izvolitvi v Varnostni svet: Čaka nas rekonstrukcija Združenih narodov

Jon Knez Jon Knez
12.06.2023 12:50

Premier, predsednica države in zunanja ministrica so skupaj spregovorili o izzivih Slovenije po izvolitvi za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je izrazila željo, da bi bili na mednarodnem parketu tudi v bodoče enotni. "Delati moramo z roko v roki. Pokazali smo, da se da in da je tako prav. Čaka nas veliko izzivov, članstva v Varnostnem svetu ne gre primerjati s prvim članstvom. Razmere v svetu so bistveno drugačne. Kar sem spoznala v pogovorih s številnimi tujimi državniki, je, da je Slovenija cenjena država. Zmeraj sem bila ponosna, ko sem od tujih državnikov dobila pohvale. Slovenija je poznana po vodni in tudi čebelji diplomaciji. Slovenija je tudi bila tista, ki je predlagala novo temeljno pravico o zdravem in čistem okolju. Podnebne spremembe so točka, na kateri bo Slovenija veliko delala," je napovedala predsednica.

Robert Balen

Poudarila je še, da svetovno diplomacijo čaka rekonstrukcija Združenih narodov, saj da bo treba dodelati ustanovno listino. "Vojna v Ukrajini je pokazala, v kakšnem krču je ta organizacija. Slovenija bo s svojim znanjem in strokovnostjo diplomacije ter vpetostjo premierja in zunanje ministrice pomagala. Tudi sama sem s svojim znanjem pripravljena pomagati," je dodala. 

Da se bo naš glas slišal v New Yorku

Premier Robert Golob je dejal, da si kot optimist ni upal napovedati, da bomo zmagali s 153 glasovi. "Slovenija je končno spet prepoznana kot tvorni subjekt na mednarodnem prizorišču in kot nekdo, ki pomaga reševati probleme in jih ne povzroča. Svet računa, da kot majhna članica prispevamo k temu, da bo svet za vse države boljši. Če smo lani poskrbeli, da se je naš glas slišal v Bruslju, bomo zdaj poskrbeli, da bomo slišani tudi v New Yorku. Nadaljevali bomo z dobrimi iniciativami na okoljskem področju. Verjamem, da bomo zaradi svojih preteklih dobrih odnosov lahko prispevali k iskanju miru v Ukrajini. To si lahko zastavimo kot eno od osrednjih točk. Znotraj Združenih narodov lahko iščemo tiste poti, ki bodo pomagale, da se konflikt v Ukrajini čim prej zaključi in da se ta država čim prej obnovi," je še dejal premier. 

Slovenija bo glas majhnih držav

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je sporočila, da rezultat kaže izjemno zaupanje, saj so za Slovenijo glasovale tudi države, s katerimi nimamo tesnih partnerskih odnosov. "To nam nalaga veliko odgovornost, da gradimo ne le politične odnose, temveč tudi gospodarsko, kulturno in znanstveno diplomacijo. Prestopili smo prag, zdaj nas čaka delo. Na ministrstvu bomo vzpostavili ekipo, čez poletje bomo izdelali načrt delovanja in se pripravili na izzive, ki so pred nami. Najprej je cilj zagotoviti mir in stabilnost na evropskih tleh. Vemo, da je gradnja zaupanja zelo pomembna. Marsikdo Slovenijo kot majhno državo vidi kot povezovalca, ki bo znal združevati različne interese," je predstavila plan dela.

Robert Balen

Tako kot predsednica se je tudi Tanja Fajon strinjala, da bo v Združenih narodih potrebna konkretna reforma. "Afrika nam je dala veliko podporo, imamo veliko odgovornost, da upravičimo njihovo zaupanje. Slovenija bo glas majhnih držav, ki so porinjene na rob. Odlična priložnost, ki jo bomo, o tem sem prepričana, znali upravičiti," je še obljubila zunanja ministrica. 

Pirc Musar je k temu dodala, da je pomembno povedati, da se je projekt začel v času prejšnje vlade Janeza Janše. "Začel ga je tedanji zunanji minister Anže Logar. Pomembno je, da se strateški projekti nadaljujejo iz vlade v vlado."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta