Generalni direktor ne komentira odsotnosti programskih svetnikov, kdo pa bo zamenjal Natalijo Gorščak?

17.08.2021 17:25
Kdaj nameravate razrešiti direktorico Televizije Slovenija Natalijo Gorščak? Kdo jo bo zamenjal? Boste sami prevzeli na začetku vedejevstvo? Kako komentirate dejstvo, da je bilo na seji programskega sveta, na kateri se je odločalo o usodi direktorice javne televizije, tako malo svetnikov? Kako to, da ste se odločili pred omenjeno sejo programskega sveta spregovoriti za javnost? Zakaj ste izbrali prav medij Siol.net? To so nekatera vprašanja, ki smo jih danes zastavili generalnemu direktorju Radiotelevizije Slovenija Andreju Grahu Whatmoughu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič

Po včerajšnjem, nenavadnem dogajanju na izredni seji programskega sveta, ko je bilo prisotnih premalo svetnikov (zgolj 13 od 29), da bi razpravljali o razrešitvi direktorice javne televizije Natalije Gorščak, je generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough sporočil, da se bo pogovoril z Gorščakovo in postopek končal "relativno kmalu". Kdaj torej namerava razrešiti direktorico javne televizije?

"Zaradi nesklepčnosti programskega sveta RTV Slovenija bo generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough po pogovoru z direktorico Televizije Slovenija Natalijo Gorščak do petka, 20. 8. 2021, sprejel odločitev in programskemu svetu RTV Slovenija tudi sporočil svojo odločitev glede njene razrešitve. Kot je že večkrat povedal, je bila odločitev o predlogu za razrešitev direktorice televizije skrbno pretehtana, a vendar nujna, saj se TV Slovenija sooča s precejšnjim upadom gledanosti televizijskih programov. Na kratek rok je namreč nujno upočasniti trend padanja gledanosti in ga z ustreznimi ukrepi tudi ustaviti, na dolgi rok pa je potrebno temeljito analizirati vzroke za padec gledanosti, ki so kompleksni in so rezultat številnih dejavnikov. Po presoji generalnega direktorja so ukrepi za dvig tako kakovosti kot tudi gledanosti programov nujno potrebni, saj lahko RTV Slovenija le tako uresničuje svoje poslanstvo," danes odgovarjajo na Kolodvorski. 

Andrej Grah Whatmough in Natalija Gorščak
Adrian Pregelj

Ob tem dodajajo, da v tem trenutku generalni direktor še nima izbranega kandidata za naslednika direktorice televizije, "verjame pa, da ga je mogoče najti znotraj javnega zavoda RTV Slovenija". "Generalni direktor je namreč prepričan, da so največje bogastvo RTV Slovenija prav zaposleni oziroma njihovo znanje, izkušnje in zavzetost, poleg tega pa tudi odlično poznajo ustroj hiše. Novega direktorja televizije bo generalni direktor imenoval na osnovi javnega razpisa po pridobitvi predhodnega soglasja programskega sveta, tako kot vselej, skladno z zakonom in statutom," nadaljnje korake "generala" pojasnjujejo na javnem servisu. 

Ker bi lahko Grah Whatmough - tako kot Igor Kadunc v prejšnjem mandatu - za kratek čas kot vršilec dolžnosti prevzel vodenje javne televizije, nas je zanimalo, ali je v tem obdobju pričakovati tudi programske spremembe, ki so nedavno zaokrožile v javnosti. "Televizija Slovenija bo do konca leta izvrševala sprejeti programsko-produkcijski načrt in programske sheme za leto 2021, ki jih je Programski svet RTV Slovenija potrdil konec lanskega leta. Oddaje, kot so Zvezdana, Zadnja beseda, Studio City, Tarča, bodo torej še naprej predvajane v ustaljenih terminih. Že na naslednji redni seji programskega sveta, ki bo 27. septembra, programski svet pričakuje, da bo vodstvo v obravnavo predložilo osnutek programsko-produkcijskega načrta za prihodnje leto, prav te dni v vodstvu RTV Slovenija in v enotah potekajo intenzivne priprave na načrtovanje naslednjega leta. Vsakoletni osnutek načrta se v fazi do priprave in sprejema končnega predloga praviloma spremeni zgolj v zanemarljivem delu, takrat so namreč možne manjše prilagoditve v smeri upoštevanja morebitnih pripomb programskega sveta, v prevladujočem delu pa je načrt določen že z osnutkom," odgovarjajo na RTV Slovenija. 

Kako pa to, da se je generalni direktor RTVS odločil pred včerajšnjo sejo programskega sveta spregovoriti za javnost? Zakaj je izbral prav portal Siol? "Generalni direktor je zadnjih 14 dni še posebej intenzivno spremljal objave v medijih in z obžalovanjem ugotovil, da se razprava v javnosti, deloma pa tudi v medijih, politizira in vse bolj oddaljuje od dejanskih razlogov, ki so jasno zapisani v predlog k izdaji soglasja. Zato se je odločil, da se odzove na vsa prejeta vprašanja medijev, z namenom, da opozori na dejanske razloge za razrešitev (Delo, Svet24, Reporter, zurnal24, siol.net, Slovenske novice …)."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta