Furs tudi lani pobral skoraj milijardo več

Jelka Zupanič
09.01.2020 17:21

Več kot 95 odstotkov davščin smo plačali prostovoljno, Furs je prepričan, da mu je uspelo z rastjo dajatev preseči gospodarsko rast, ker ponuja bolj prijazne storitve in boljši nadzor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Republika Slovenija - Ministrstvo za fnance - Financna uprava Republike Slovenije - FURS - tabla - Financni urad Maribor - Desk: _Notranja - Finance - Javna uprava -
Andrej Petelinšek

Lani smo pobrali 17,568 milijarde evrov, so se pohvalili v finančni upravi (Furs). Zbrali so kar 954 milijonov evrov oziroma 5,7 odstotka več davkov, prispevkov, taks in drugih dajatev kot predlani. Taki so vsaj prvi znani podatki, kako so se lani odrezali v Fursu oziroma kako so se odrezali zavezanci, saj jih vsako leto več prostovoljno plačuje svoje davčne obveznosti. Dokončni podatki o lani pobranih dajatvah za vse štiri javnofinančne blagajne bodo znani v začetku januarja, ko bo Furs pripravil zaključni račun.

Manj je bilo lani le trošarin

Furs je bil na učinkovito pobiranje davščin ponosen že predlani, ko so davčni zavezanci plačali kar debelo milijardo evrov več (1,073 milijarde evrov) davkov in prispevkov kot v letu 2017. Čeprav tega rekorda tokrat ni podrl, pa se je znova pohvalil, zakaj je lani zbral toliko dajatev. In znova povedal tudi, zakaj bo še bolj mislil na zavezance, ko bo snoval njim prijazne storitve oziroma poskrbel za še učinkoviteljši nadzor, da bi bilo tistih, ki na davke zmeraj pozabijo, čim manj: "Doseganje stopenj rasti pobranih javnofinančnih prihodkov, ki presegajo stopnjo gospodarske rasti, zahteva usklajeno izvajanje vseh že začrtanih aktivnosti. Med njimi izpostavljamo predvsem izboljšanje servisa za zavezance, od mobilne aplikacije, širitve plačilnih metod, tesnejšega sodelovanja s strokovnjaki, davčnega opismenjevanja mladih ..., kot tudi nadzornih metod, od uporabe prediktivnih modelov in umetne inteligence do uporabe podatkov iz mednarodne izmenjave, uporabe mobilnih aplikacij za izvajanje postopkov na terenu."

Dohodnina in dobički spet med radodarnejšimi

Tudi za lani Furs poroča o dobri beri dohodnine in podjetniških dobičkov. Če je predlani dohodnina prinesla 251 milijonov evrov več kot leto prej (11,4 odstotka), je bilo lani dohodnine za 145 milijonov evrov več (5,9 odstotka). Podjetja pa so lani plačala 144 milijonov evrov več davka na dobiček, kar je 17 odstotkov več kot leto prej, ko so ti davki prinesli dodatnih 79 milijonov evrov ali dobro desetino več kot v 2017.
Lani smo v proračun prispevali tudi več davka na dodano vrednost (DDV), a nikakor ne toliko več kot leto prej. V 2018 je proračunu DDV navrgel dodatnih 242 milijonov evrov ali 6,9 odstotka več kot leto pred tem, lani 104 milijone evrov več. To le za kanček presega odstotek, ki ga je namerila statistika gospodarski rasti. In po treh četrtletjih je 2,8 odstotka.
Vplačani prispevki za socialno varnost so lani skupaj prinesli več kot 7 milijard evrov in predstavljajo skoraj 40 odstotkov vseh pobranih dajatev v preteklem letu. Prispevkov je bilo skoraj za polovico milijarde evrov več kot leto pred tem, povečevali so se le nekoliko počasneje kot v 2018, njihova rast je tudi lani presegla 7 odstotkov.

Davčni dolgovi peto leto zapored padajo

Lani si je Furs zaželel, da bi pobral slabe 4 odstotke več davščin in cilj dosegel ter da bi bil delež davčnega dolga med vsemi pobranimi dajatvami manj kot 7 odstotkov. Po prvih podatkih ga je znižal še nekoliko bolj, na 6,6 odstotka. Zniževanje davčnega dolga se tako nadaljuje, lani naj bi ga bilo še 1,16 milijarde evrov (v preglednici). V minulih petih letih je dolg kopnel in ga je zdaj za četrt milijarde evrov manj kot v 2014. Lani so davčni dolg znižali za 38 milijonov evrov, leto pred tem za okoli 70 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta