(FOTO) Shod za mir v Gazi: Na Trgu republike prižigali sveče za pobite Palestince

Va, STA
22.01.2024 20:16

"Če bi želeli prižgati sveče za vse, ki so bili v Gazi ubiti v zadnjih mesecih, bi jih potrebovali vsaj 25 tisoč," je ob tem na omrežju X objavil Inštut 8. marec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na ljubljanskem Trgu republike je bilo danes zborovanje za mir v Gazi. Okoli 300 ljudi je prižigalo sveče za v vojni z Izraelom pobite, ranjene in izginule Palestince. Sveče so udeleženci shoda postavili na simbolične grobove iz snega, pa tudi pod zastave držav članic EU nasproti državnega zbora.

Robert Balen

"Če bi želeli prižgati sveče za vse, ki so bili v Gazi ubiti v zadnjih mesecih, bi jih potrebovali vsaj 25 tisoč," je ob tem na omrežju X objavil Inštut 8. marec. Vladi sporočajo, da je dovolj, so še objavili. "Dovolj je tihega opazovanja in kompromisov. Vsi smo soodgovorni za to, da se genocid v Gazi nemudoma konča. Čas je za konkretno ukrepanje."

"Ustaviti moramo genocid"

"Vojne zločine je treba ustaviti. Ustaviti moramo genocid," je ob tem povedal Hasan Alhalak, prebežnik iz mesta Han Junis v Gazi, ki ga zaradi vztrajnega izraelskega obstreljevanja zapušča vse več beguncev.

Robert Balen

Gre za zadnjega v nizu shodov v podporo Palestincem v Gazi v Sloveniji. K zborovanju je med drugim pozvalo Gibanje za pravice Palestincev, ki je tudi prvopodpisana organizacija pod peticijo Dost je! za trajno končanje izraelskih napadov na Gazo, Zahodni breg in vzhodni Jeruzalem ter za zagotovitev spoštovanja in uresničevanja mednarodnega prava ter človekovih pravic.

Robert Balen

Več kot 7000 podpisov pod peticijo

Podpisniki peticije vlado pozivajo, da se pridruži tožbi Južne Afrike proti Izraelu, decembra lani vloženi na Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) na podlagi konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, je razvidno iz vsebine peticije, ki jo je na svoji spletni strani objavil tednik Mladina.

Pred državnim zborom snežne gomile opozarjajo na žrtve vojne v Gazi

Vlado pozivajo tudi k uvedbi embarga na trgovanje z orožjem in vojaško opremo z Izraelom ter predlagajo, da se zavzame za uvedbo sankcij na ravni EU, skupaj s prekinitvijo pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom. Peticija od vlade zahteva tudi, da prekine diplomatske stike z Izraelom in od tam odpokliče slovenskega veleposlanika.

Svoj podpis pod peticijo je prek spleta doslej oddalo več kot 7000 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta