(FOTO) Referendum brez podatkov je norost, se bo ponovila zgodba s TEŠ 6?

Andreja Kutin Andreja Kutin
11.03.2024 15:00

Mladi za podnebno pravičnost: "Nismo proti jedrski energiji, smo pa proti ravnanju, ki na stežaj odpira vrata ponovitvi zgodbe gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V gibanju Mladi za podnebno pravičnost o referendumu o drugem bloku jedrske elektrarne Krško 
Mladi za podnebno pravičnost

Jutri se bodo poslanci odbora za infrastrukturo, okolje in prostor opredeljevali do predloga za razpis posvetovalnega referenduma o jedrski prihodnosti Slovenije. Odločitev o tem, na kakšno vprašanja naj bi odgovarjali državljani, pa naj bi spremljala še navezava na resolucijo o miroljubni rabi jedrske energije, ki daje jasno podporo gradnji JEK2. Zakaj sploh sprejemamo resolucijo, če nameravamo za mnenje o JEK2 vprašati državljane, se sprašujejo Mladi za podnebno pravičnost, ki so danes pred parlamentom opozorili na to, da "s takšnim ravnanjem politika daje zeleno luč za projekt, o katerem ni znano praktično nič. Še več, referendumsko vprašanje naj bi se vezalo na osnutek Resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji, ki daje jasno podporo gradnji JEK2. V gibanju nismo proti jedrski energiji, smo pa proti ravnanju, ki na strežaj odpira vrata ponovitvi zgodbe gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. S takšnim postopanjem se ne strinjamo, kar smo izrazili že večkrat. Žal naši predlogi niso bili uslišani. Koalicija, še posebej Gibanje Svoboda in Socialni demokrati, se skupaj z opozicijo dogovarjajo o terminu referenduma in njegovem vprašanju. Vse kaže, da bo referendum proti koncu tega leta in se bo navezoval na že prej omenjeno resolucijo."

Mladi za podnebno pravičnost

Mladi za podnebno pravičnost so poudarili, da je nujno, da so pred odločanjem znane ključne ekonomske, tehnične, okoljske, družbene in energetske informacije, namesto ukvarjanja z referendumom pa naj se pospeši priprava analiz, ki nam bodo nudile ustrezne odgovore. "Zavrne naj se obstoječo verzijo Resolucije o miroljubni uporabi jedrske energije, ki jasno podpira gradnjo JEK2. Na sprejemanje takšnih političnih dokumentov naj se da moratorij, dokler ne bodo znane ključne informacije o projektu, pridobljena potrebna soglasja in znana volja ljudstva," opozarja Primož Ribarič iz gibanja.

Mladi so podali še dvanajst pobud, med drugim tudi, naj država ustanovi Projektni svet za civilni nadzor nad JEK 2, ki naj prevzame vlogo "nadzornega organa civilne družbe", ki naj samostojno bedi nad projektom, podaja soglasje h ključnim odločitvam o JEK 2, podaja strokovne predloge za projekt ter neodvisno od preostalih akterjev obvešča vlado, SDH in pristojno ministrstvo o poteku projekta. Izidor Ostan Ožbolt iz gibanja mladih: "S civilnim nadzorom bi se izognili tudi konfliktom z javnostjo, kajti že danes potrebujemo dobre temelje, da bomo prišli do točke odločitve. V podnebni krizi si ne moremo privoščiti prerekanja s civilno družbo. Tudi zato, da se izognem temu, kar se je zgodilo v Avstriji, kjer so zgradili nuklearko, pa je zaradi nasprotovanja javnosti niso zagnali."

Referendumsko vprašanje bi se po predlogu SDS glasilo: "Ali ste za to, da Republika Slovenija zagotavlja stabilno in cenovno dostopno oskrbo z električno energijo prek uporabe nuklearne energije z izgradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško in manjših modularnih jedrskih reaktorjev?" To vprašanje se gibanju zdi zavajajoče, saj vsi potrebni podatki o projektu sploh še niso znani. A spomnimo, premier Robert Golob je ob najavi skupnega referenduma poudaril prav nujo eksplicitnosti tega vprašanja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta