(FOTO) Osebni asistenti: "Premalo cenijo naše delo!"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
25.05.2023 05:51
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protest Sindikata osebne asistence ob prvi celodnevni stavki.
Robert Balen

"Ne dovolimo manjšanja pravic osebnim asistentom!", "Za pravično ceno ure osebne asistence!", "Lani 32 dni dopusta, letos 20 dni. Kdo ne bi bil jezen?" je le nekaj sporočil, ki so jih nosili osebni asistenti, ki so se v organizaciji Sindikata osebne asistence zbrali pred ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da bi še enkrat jasno izrazili svoje zahteve. Pri tem so se jim pridružili uporabniki osebne asistence, ki jim ta pomoč omogoča samostojno življenje.

Robert Balen

Bolnik s cerebralno paralizo se boji, da bo ostal brez pomoči

"Upravičen sem do 40 ur osebne asistence na teden. Da samostojno živim, mi pomagajo štirje osebni asistenti, od katerih so trije zaposleni za polni delovni čas. Njihova pomoč mi omogoča, da lahko živim normalno, samostojno življenje tako kot vsi drugi ljudje, ki nimajo invalidnosti," pove 35-letni Blaž Kotnik, ki ima cerebralno paralizo. Protesta se je udeležil z eno od svojih osebnih asistentk in sošolko s fakultete Diano Jesih. Kotnika je strah, da bo ob slabem plačilu ostal brez potrebnih osebnih asistentov in s tem brez samostojnosti. Diana Jesih pravi, da v nasprotju z uporabniki država njihovega dela ne ceni, ki je lahko ne le fizično naporno, temveč tudi psihično. S tem se strinja tudi Tomi Šiletič, ki delo osebnega asistenta opravlja tretje leto. Uvrščen je v 26. plačni razred, kar pomeni, da prejema minimalno plačo, ob vseh dodatkih mesečno prejme okoli 1100 evrov neto. Letos so jim izvajalci osebne asistence oklestili dodatke, tarnajo, da nimajo denarja za izplačilo regresa za letni dopust, znižali pa so jim tudi število dni dopusta z 32 na 20 dni. "Delamo vse dni v tednu, tudi ponoči, potrebujemo dopust!"

Robert Balen

Zahtevajo kolektivno pogodbo

Krajšanje dopusta je nastalo po lanskoletni spremembi, ko izvajalcem ni treba več upoštevati kolektivne pogodbe za socialno varstvo, zato je ena od zahtev Sindikata osebne asistence sklenitev kolektivne pogodbe za dejavnost osebne asistence. Zahtevajo tudi takojšnje zadostno financiranje dejavnosti na način, da se ura storitve dvigne s sedanjih 15 evrov na 16,64 evra, sprejetje standardov in normativov, zagotovitev varovanja pravic in položaja v primeru nadzora nad posameznimi izvajalci osebne asistence kot domnevnimi kršitelji, prav tako pa ne želijo, da jih ministrstvo sili v uporabo aplikacije, preko katere bi bil mogoč boljši nadzor nad številom opravljenih ur osebne asistence.

Blaž Kotnik z osebno asistenko in sošolko Diano Jesih.
Robert Balen

"Naše stavkovne zahteve so minimum, stanje je neznosno in se bo samo še slabšalo," je v nagovoru zbranim opozoril zastopnik sindikata osebnih asistentov Nenad H. Vitorović. Ocenjuje, da bi bila edina normalna rešitev prestavitev dejavnosti osebne asistence v javni sektor, ustanovitev javnega zavoda in konec "Divjega zahoda". Minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec je sicer prejšnji teden predstavnike sindikata sprejel, a za zdaj o stavkovnih zahtevah še niso našli skupnega jezika. Zato so zbrani skandirali "Luka, Luka!", a je bil minister v času protesta na seji vlade. Uporabnik Aleksander Praprotnik, ki je izpostavil, da je podpornik Levice, je posvaril, da imajo hendikepirani pravico dobiti osebnega asistenta, a "za minimalno plačo ne bo šlo. Naj bodo delavci plačani pravično ali pa naj se minister malo zamisli, kaj nam počne. S tem ko zmanjšuje pravice delavcev, zmanjšuje tudi naše pravice."

Robert Balen

Med zbranimi je bila tudi dolgoletna borka za pravico do osebne asistence Elena Pečarič, ki pa je niso vsi sprejeli z navdušenjem. V preteklosti je opozarjala na domnevne zlorabe osebne asistence, zlasti ko to storitev nudijo starši in sorodniki uporabnika, a kot je dejala, na ministrstvu nikoli doslej niso preverjali tovrstnih zlorab.

Ministrstvo: Najprej morajo ustanoviti združenje

Po podatkih ministrstva za delo je bilo v aprilu 2023 do osebne asistence upravičenih 4059 uporabnikov, medtem ko je osebnih asistentov okoli 8000, izvajalcev osebne asistence, pri katerih so osebni asistenti zaposleni, je 107. Država je lani za njihovo delo izplačala 173,5 milijona evrov.

Robert Balen

Po protestu so z ministrstva sporočili, da želijo področje osebne asistence urediti celovito in v korist vseh deležnikov. "Problematiko finančne podhranjenosti zavodov nameravamo nasloviti takoj po pripravi novele zakona o osebni asistenci. V zvezi s standardi in normativi pa smo s predstavniki sindikata dogovorjeni, da nam najprej predstavijo svoje predloge sprememb standardov in normativov, nato se bomo o tem pogovorili." Sindikat podpirajo v prizadevanjih po sklenitvi kolektivne pogodbe, "vendar je pred tem potreben dogovor, kdo bo njihov socialni partner na delodajalski strani. Izvajalci osebne asistence morajo namreč pred tem ustanoviti delodajalsko združenje, k čemur jih spodbujamo," so sporočili z ministrstva.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta