(FOTO) Mladi aktivisti v središču Ljubljane za podnebno pravičnost: "Andrej, a veš? Zapreti moraš TEŠ"

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
25.09.2020 15:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Zdi se, da kričijo proti vetru, ampak ne bodo odnehali, so na Prešernovem trgu jasno, zlasti pa glasno, sporočali mladi podnebni aktivisti. Okoli 150 se jih je zbralo in se s sprehodom iz središča prestolnice proti vladni palači pridružilo možičnim protestom po vsem svetu, ki jih je navdihnila švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg. "Združili smo se z namenom, da v okviru globalnih protestov, ki ozaveščajo o podnebni krizi,  priredimo akcijo in naši vladi pokažemo, da mladim ni vseeno in da hočemo živeti v boljšem svetu. Hočemo imeti lepšo prihodnost," je tik po tem, ko je le za čas slabo uro trajajočega programa prenehalo deževati, povedal organizator akcije in koordinator Mladih aktivistov Lars Podkrajšek. Pozvali so k ohranjanju primerne distance in uporabi zaščitnih mask, hkrati pa zastavili nedvoumne zahteve: "Zahtevamo, da se naša vlada začne ukvarjati s podnebno krizo in prizna še uradno, da se to dogaja tudi pri nas." 

Robert Balen

Malodane v en glas so med pohodom proti vladni palači skandirali: "Kaj zahtevamo? Podnebno pravičnost. Kdaj? Zdaj!", z besedami "Andrej, a veš? Zapreti moraš TEŠ," pa okoljskega ministra Andreja Vizjaka pozivali k zaprtju Termoelektrarne Šoštanj. Program so osrediščili okoli akcije proti premogu, pozvali k prevladi javnega interesa nad energetskimi lobiji in zahtevali znižanje toplogrednih plinov za 60 odstotkov ter opustitev uporabe premoga pri proizvodnji elektrike do leta 2030. Pred vlado so se na ulici polegli na tla in oblikovali skulpturo premoga, naslovili pa škodljive podnebne ukrepe, ki jih po njihovem mnenju pripravlja vlada s premierjem in šefom vladajoče SDS Janezom Janšo na čelu. Da želi vlada v nedogled kuriti premog so sporočili: "Strategija za izstop iz premoga in dolgoročna podnebna strategija nas peljeta v podnebni zlom, pospešujeta betoniranje narave in povečujeta revščino. To so ukrepi proti delovnim ljudem in proti naravi." Mladi so opozorili na vse več naravnih nesreč, požarov in izumiranje živalskih vrst.

"Ljudstvo ima glas, kar se kaže tudi na večernih petkovih protestih, ampak je na žalost utišano s strani vlade," je bila kritična študentka Marija iz Ljubljane. Nadalje je pozvala še: "Čas je, da nekaj spremenimo. Ne glede na to, da protestiramo praktično že nekaj let, se spremembe ne dogajajo. Vsi furajo svojo objesnost dalje, obsedeni smo z neskončno gospodarsko rastjo, ki pa ne prinaša nikakršne sreče in dostojanstva. Zdaj je čas, da se to spremeni."  Prepričana v to, da naj vlada ljudstvo spregleda kot nekoga, ki jo voli in ima zato pravico do odločanja v državi, je družno z zbranimi, pretežno študenti, opaziti pa je bilo denimo tudi predsednico Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidijo Jerkič, odkorakala po ljubljanskih ulicah naprej. 

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta