(FOTO in VIDEO) Protestniki v Ljubljani zahtevali odstop Hojsa in vlade, Janša jim sporoča: Ste 0,1 odstotka države

M.R.
18.09.2020 20:24

V Ljubljani so že 22. petek zapored potekali protesti proti vladi. Protestniki so skušali obkoliti parlament, v katerem poteka izredna seja, na kateri poslanci razpravljajo o vloženi interpelaciji proti notranjemu ministru Alešu Hojsu. Odzval se je tudi predsednik vlade Janez Janša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
22. protivladni protest v Ljubljani 
Večer

"Ne bomo dopustili kraje naše države," je dejal aktivist Jaša Jenull, ki dodaja, da Slovenci nismo hlapci. Protestniki so zahtevali odstop "ne le nepreklicno odstopljenega ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa", ampak celotne vlade. Hkrati zahtevajo tudi predčasne volitve. Odstop Hojsa bi bil minimum politične kulture, je dejal Jenull. 

Večer

Napovedal je, da bodo protestniki stopnjevali pritiske in dejavnosti. "Naprej bomo šli, ne nazaj. Vsak teden nas bo več in vsak teden bomo bolj jezni. Vsak teden bomo zaprli drugo ulico, drugi trg in tudi Trg republike je naš," je dodal. 

Monika Weiss pa je spregovorila o okoljsko bolj sporni temi. O Anhovem, ki je po njenih besedah kraj z največ smrti zaradi industrije v državi. "Če je prejšnja država dovoljevala azbest, ta dovoli sežig odpadkov," je dodala. 

Večer

Navajala je zdravstvene raziskave o škodljivosti sežigalnic, pri tem pa omenila, da se pri ljudeh, ki so izpostavljeni tem vplivom pogosteje pojavijo različna obolenja, tudi rak. Sprašuje se, kako lahko vlada dovoli sosežig odpadkov v okolju, ki je že prizadeto zaradi azbesta. 

Večer

Po njenih besedah so odgovorni vsi ministri za okolje do sedaj in opozarja, da so delovali proti ustavni pravici do zdravega okolja, proti ljudem in proti naravi. "Vse se da kupit, le zdravja ne," je še dejala. 

22. protivladni protest v Ljubljani
Večer

Protestniki so pred parlamentom večkrat vzklikali "Lopovi" in "Ulice so naše"

Malo pred 20. uro pa so protestniki, ki si bili opremljeni tudi z baklami, dejali, da bodo obkolili parlament. Uspelo jim je priti do druge strani poslopja državnega zbora, kjer pa so jih ustavili policisti na konjih in jim preprečili, da bi prišli do zadnjega vhoda v stavbo. "Čuvate lopove," so takrat pričeli vzklikati protestniki.

Policijska konjenica je onemogočila dostop do zadnjega vhoda v parlament
Večer

Pozneje so se vsi protestniki spet vrnili pred vhod v parlament. 

Janša: Ste 0,1 odstotka države

Protestniki so v enem trenutku pred parlamentom vzklikali "Država smo mi". Na to se je na Twitterju odzval premier Janez Janša. "Ste. 0,1 odstotka države. Za več pa bo treba na volitve. Nerganje in zapravljanje denarja drugih ne bo dovolj. Pa, mimogrede, nezakonito zapiranje ulic in trgov je neodgovorno in kaznivo. Organizator znan, samoovaden pravzaprav, policija? Saj ste vsi za vladavino prava, mar ne?" je zapisal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta