zadnje objavljene

pogledi

več
Paola Subacchi, profesorica mednarodne ekonomije na londonski univerzi Queen Mary Global Policy Institute, Project Syndicate

mnenje

več

(FOTO) Ljubljana: Robot, ki pomaga prečkati nezavarovan prehod za pešce

STA, M.R.
14.10.2022 06:07
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavitev avtonomnega robota IPA2X v organizaciji AV Living Lab, ki bo pešcem pomagal pri varnejšemu prečkanju ceste.
Robert Balen

Robot, ki je nastal v sodelovanju z mednarodnimi partnerji omogoča varnejše prečkanje ceste na nesemaforiziranih prehodih, namenjen pa je zlasti starostnikom, otrokom in gibalno oviranim.

Kot so v podjetju AV Living Cap zapisali v sporočilu za javnost, je robotski asistent nastal v okviru evropskega razvojno-raziskovalnega projekta, ki ga sofinancira EIT Urban Mobility. V AV Living Cap so se projektu pridružili z vizijo udejanjanja družbe brez prometnih nesreč in brezskrbne mobilnosti za vse. V Sloveniji je bilo po podatkih Agencije za varnost prometa namreč samo lani 524 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci, v prevladujočem deležu otroci in starostniki. Petina teh nesreč se je končala s hujšo poškodbo ali smrtjo.

Robert Balen

Robot deluje kot nekakšen mobilni semafor s pametnimi senzorji, kot so LIDAR, ultrazvočna tipala in kamere. Ko pešec izrazi željo po prečkanju ceste, robot presodi, kdaj je prečkanje varno in zapelje na sredino cestišča. Voznike s svetlobnimi signali opozori, naj ustavijo, pešce pa obvesti, ko je prečkanje ceste varno. Prek komunikacijskega protokola se poveže tudi z bližnjimi vozili in jim pravočasno sporoči, naj zmanjšajo hitrost. "Primeren je za ceste, kjer semaforji niso smiselni, njegov cilj pa je povečati varnost pešcev, ne da bi bilo treba zagotoviti stalno prisotnost prometne policije ali mestnega redarstva," so dodali.

Da bi pridobili povratne informacije o nadaljnjemu razvoju robotskega asistenta, so v AV Living Lab današnjo demonstracijo med starostniki izvedli v realnem okolju, in sicer na prehodu za pešce na Ameriški ulici v BTC City Ljubljana. Mnenja starostnikov bodo uporabili pri nadaljnjem razvoju robotov v javnem prostoru, kot so "dostavni roboti, roboti za čiščenje in urejanje okolice, varovanje, podporo gasilskim službam in nenazadnje osebni ali nakupovalni asistenti, ki nam bodo nosili vrečke iz trgovine", je povedal vodja evropskih projektov v podjetju Blaž Vukelić.

Pomemben del demonstracije je bil osredotočen na ugotavljanje, kako te inovacije sprejemajo starostniki in družba nasploh.
Robert Balen

Pri demonstraciji so se osredotočili tudi na vprašanje, kako starostniki in družba sprejemajo takšno inovacijo, kot je robotski asistent. Ob tem ugotavljajo, da so dosedanje slovenske izkušnje z uvajanjem robotov v restavracije in bolnišnice pozitivne.

"Glede na napovedi si bomo z roboti delili pločnike že v naslednjih letih, a še vedno ni povsem jasno, kako bomo sprejeli in regulirali robote, ko se bodo v večjem številu pričeli pojavljati na javnih površinah. Zato potrebujemo še več tovrstnih demonstracij, diskusij in povratnih informacij uporabnikov," je prepričan Vukelić.

V projektu poleg AV Living Laba sodelujejo še Tehniška univerza v Münchnu kot vodilni partner in AMAT, Tehniška univerza v Pragi, Evidence, Hipert, Lifetouch, Škoda Auto ter mesti Milano in Modena.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?