(FOTO) Kako Slovenija pomaga pri krepitvi vzhodnega krila Nata

Timotej Milanov Timotej Milanov
13.05.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V eni od vaj so slovenski vojaki prikazali tudi eno najzahtevnejših oblik bojevanja - bližinsko bojevanje v naseljenem območju.
Timotej Milanov

Po vojaški agresiji Rusije v Ukrajini je zveza Nato začela krepiti prisotnost v vzhodnih državah članicah zavezništva. Pri tem sodeluje tudi Slovenska vojska, ki je med drugim del mednarodne bojne bataljonske skupine na Slovaškem. Kmalu se bo končalo polletno obdobje, v katerem je bil tam že drugi kontingent Slovenske vojske, po 29. maju ga bo zamenjal tretji. V zadnjih šestih mesecih je bilo tako v kampu Slavia v Leštu na Slovaškem 112 pripadnikov Slovenske vojske.

V misiji Aktivnosti okrepljene pozornosti se vojaki urijo za podporo odvračalni drži zavezništva pred potencialno rusko agresijo s fokusom na usposabljanju in izvajanju vojaških vaj. Marca je bila tam tudi večja vojaška vaja Slovak Shield 2023, bataljonska bojna skupina, v kateri poleg slovenskih delujejo še vojaki Češke, Slovaške, Nemčije in ZDA, pa je pri tem dobila tudi certifikat combat ready.

Marina Fleten je ena od treh vojakinj v slovenskem kontingentu: "Delo poteka enako za oba spola. Želele smo biti enakopravne, pa smo … Ženske bolj grizemo kot moški."
Timotej Milanov

Vaje narekuje tudi dogajanje v Ukrajini

"Slovenska vojska v podobni misiji deluje tudi v Latviji, nove bataljonske bojne skupine na vzhodu Evrope pa so se vzpostavile kot odgovor na rusko agresijo v Ukrajini," pojasnjuje poveljnik slovenskega kontingenta, major Primož Bantan. Doda, da so slovenski vojaki ves čas trajanja misije delovali zelo motivirano in na vsaki vaji pokazali izredno usposobljenost. Kot pravi, se enkrat tedensko seznanijo tudi z dogajanjem na bojiščih v Ukrajini, pri čemer jim predstavniki vojaških obveščevalnih služb v bataljonu predstavijo pomembnejše dogodke: "Na podlagi tega poveljnik bataljona in njegov štab prilagodita usposabljanje z uporabo čim več taktik in tehnik, ki so se pojavile na bojišču." Glavnina slovenskih vojakov na misiji prihaja iz 74. pehotnega polka iz Maribora, ki so na največjem slovaškem vojaškem vadišču prisotni z enajstimi osemkolesnimi oklepnimi vozili Patria (Svarun). Vozila so se po Bantanovih besedah izkazala kot izjemno dobra v vseh razmerah.

Poveljnik kontingenta, major Primož Bantan pred oklepnimi vozili Slovenske vojske, ki so se po njegovih besedah izkazala v vseh razmerah.
Timotej Milanov

Naloga odvračanja

Vodilna država v bataljonski bojni skupini je Češka, ki prispeva tudi največ od skupno okoli 1400 prisotnih vojakov. "Nekaj sto kilometrov vzhodno že 14 mesecev divja vojna. Tu predstavljamo poenoten Natov pristop, saj si ne moremo privoščiti, da bi preprosto sedeli z rokami v naročju in gledali kršenje mednarodnega prava. Kot veste, je Rusija priznala Ukrajino kot neodvisno državo leta 1994, potem ko se je odrekla svojim zalogam jedrskega orožja … Naša glavna naloga je, da izpolnimo nalogo odvračanja," pravi poveljnik bataljonske bojne skupine, češki polkovnik Karel Navratil. Tudi njegov slovaški namestnik, polkovnik Alexander Schober, poudarja, da pomen bataljonske bojne skupine izhaja iz geografske lokacije Slovaške, ki meji na Ukrajino. "Kot oborožene sile moramo zagotavljati varnost in obrambo Slovaške. Vzpostavitev Natove bojne skupine na Slovaškem pomeni krepitev našega nacionalnega obrambnega sistema." Sam verjame, da večina slovaškega prebivalstva podpira omenjeno Natovo misijo: "Živimo v demokraciji, vsak ima pravico do drugačnega pogleda in razumevanja geopolitične situacije. Večina prebivalstva misijo torej podpira, tisti, ki je ne, pa je to njihova demokratična odločitev." Pri tem dodaja, da v zadnjem letu v bližini delovanja bojne skupine niso zaznali ruskih obveščevalnih aktivnosti.

Nemški vojaki so na misiji na Slovaškem prisotni z oklepniki Boxer.
Timotej Milanov

V vaji osvobodili vas

Slovenski vojaki so na delu poligona, poimenovanem Afgan village, za medije prikazali tudi eno najzahtevnejših oblik bojevanja - bližinsko bojevanje v naseljenem območju. V prvi fazi so s svojimi vozili zavarovali ožje območje te vasi. Nato so vzpostavili lokalno podporo, s katero so zavarovali vstopno točko, preko katere so vstopili v enega od objektov, ki so jih zavzeli. V njem so vzpostavili varno točko za vse nadaljnje faze in od tam nadaljevali zavzemanje vasi po segmentih. "Priprave na vajo so potekale dva tedna. Pri tem je treba pripraviti tudi osebno opremo vojakov in posebno opremo, kot so lestve, sekire in ovni, s katerimi vstopamo v objekte. Treba je predvideti, kakšna bo vloga vsakega posameznika v tej vaji," je pojasnil poveljnik voda Alen Halilović. Ko tovrstne vaje izvajajo skupaj s pripadniki drugih vojsk, se sporazumevajo v angleškem jeziku in s signali. Kot pravi, so takšna urjenja potrebna, da bi vojaki znali pravilno reagirati v morebitnih pravih bojih v podobnem okolju.

Poveljnik voda Alen Halilović po izdanem povelju čaka, da se njegovi soborci z oklepnimi vozili pripeljejo na območje, kjer so prikazali primer urbanega bojevanja.
Timotej Milanov

Skupaj z Američani se slovenski vojaki urijo tudi v patruljiranju, pri čemer urjenje ne poteka po vnaprej določenem scenariju. "Tako kot oni iščejo nas, mi iščemo njih. Gre za naloge enota proti enoti (force on force). Vsaka enota dobi svojo nalogo z določenim ciljem," pojasnjuje poveljnik čete Matej Arbeiter. Pri takšnem urjenju enote torej ni možno predvideti, kaj se bo zgodilo: "To je najboljši realni prikaz reakcije enote, ker vsaka enota dela nekoliko drugače, po drugačnih postopkih, so tudi reakcije popolnoma drugačne," še pove Arbeiter.

V slovenskem kontingentu na Slovaškem je tudi vojaški kaplan Matjaž Muršič Klenar: "Sem človek, ki je vedno blizu vojakom in jim lahko pomagam v stiskah, če se obrnejo name."
Timotej Milanov
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine