(FOTO in VIDEO) Šinkova in Žveglič sta si na terenu ogledala posledice obilnih padavin

Timotej Milanov Timotej Milanov
23.05.2023 07:23
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mkgp

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko si je skupaj s predsednikom Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Romanom Žvegličem ogledala tri kmetije, ki so utrpele škodo ob nedavnem obilnem deževju. Obiskala sta kmetijo Šlamberger v Zrkovcih, kmetijo Železinger v Pernici in kmetijo Omar v Rankovcih. 

Mkgp

Šinkova je ob tem povedala, da zaenkrat še ni možno govoriti o natančnem obsegu kmetijskih površin, ki so utrpele škodo: “Kajti tudi javna kmetijska svetovalna služba, ki ocenjuje škodo, dejansko o površinah ne določa nič konkretnega, ampak ocenjuje zgolj škodo na pridelkih ali trajnih nasadih.” Kot pravi, bodo med verjetno med poljščinami največjo škodo utrpele buče in koruza, pa tudi žita, pri katerih obstaja velika verjetnost nastanka plesni. Predvsem pa bo po njenih besedah problem pri zelenjavi: “Če je bila zelenjava primerna za prodajo, potem so verjetno te zelenjadnice utrpele veliko škodo.” Popisovanje škode se bo po besedah Šinkove začelo, ko bodo opravljene prve ocene škode.  

"Po pozebi v aprilu in toči v prvih dneh maja je v zadnjih dneh še močno deževje povzročilo škodo na kmetijskih rastlinah, površinah in objektih," so že včeraj opozarili v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Pri tem izpostavljajo, da je bilo tokrat najbolj prizadeto območje Pomurja in Podravja, kjer je v 24 urah padla polovica povprečnih majskih padavin.

Timotej Milanov

 

"Tla so povsod močno razmočena, marsikje še stoji voda. Poleg vod, ki so poplavile kmetijske površine, je na nagnjenih površinah odneslo precej zemlje, sprožilo pa se je tudi več plazov, ki so prav tako povzročili škodo na kmetijskih površinah. Škoda zaradi plazov je primerljiva z letom 1989, ko je bilo tudi zelo kritično.  Ponekod so nanosi nove zemljine, ki so prekrili posevke, spet drugod je voda odnašala zemljino, predvsem tam, kjer so reke prestopile bregove. Zaradi povišane vodne gladine so poplavljale zlasti Pesnica, Ščavnica, Dravinja in drugi vodotoki, ki izvirajo na Pohorju, težave sta povzročali tudi narasla Mura in Krka." 

Timotej Milanov

Kot so še zapisali, je stanje na kmetijskih zemljiščih zlasti v Pomurju in Podravju katastrofalno: "Govorimo o več tisoč hektarjih kmetijskih površin, ki so bile ali so še zalite. Škoda se zaradi moče in poplav pojavlja na vseh kmetijskih kulturah. Trenutno sicer voda upada in tam, kjer se bo v nekaj dnevih voda umaknila, bo škode manj."

Mkgp
Mkgp
Mkgp
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta