(FOTO in VIDEO) Novi potniški terminal na brniškem letališču dobiva končno podobo. Kdaj bo sprejel prve potnike?

Gregor Grosman Gregor Grosman
01.06.2021 02:07
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Čeprav je pandemija koronavirusa prizemljila veliko letal in se razmere v letalstvu še niso normalizirale, kot so bile pred korono, je družba Fraport Slovenija, ki upravlja letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, nadaljevala gradnjo novega potniškega terminala. Dela bodo kmalu končali, zaposleni so že opravili potrebna šolanja, preizkusili so delovanje sortirnice za prtljago, terminal namreč nameravajo kmalu odpreti. Prvi potniki se bodo pri novih okencih prijavili za let že 1. julija. Dober mesec dni pred odprtjem potniškega terminala smo se sprehodili po hali za prijavo na let, skozi varnostno kontrolo, po nedokončanem terminalskem gostinskem in bralnem kotičku, terasi in novi čakalnici ter preverili, kako potekajo dela in ali gre pri opremljanju vse po načrtih.

Robert Balen
Robert Balen

Na letališki ploščadi je še zmeraj parkiranih več letal, kot je zdaj aktivnih linij, in v tem času nič ne kaže na okrevanje sektorja. Pet milijonov evrov državne pomoči bodo pri Fraportu porabili za plačilo nujnih operativnih stroškov in za zagotavljanje likvidnosti podjetja. Samo v lanskem letu je škoda, ki jo je zaradi epidemije utrpel upravljavec letališča, presegla 15 milijonov evrov. Glede na to, da je letalski promet še vedno močno omejen, pa bo škoda znatna tudi letos, napovedujejo.

Povezljivost Ljubljane z Brusljem med predsedovanjem EU zagotovljena

Kljub bližnjemu predsedovanju Slovenije Evropski uniji še ni zaznati povečanja povpraševanja za poslovne polete, odgovarja Brigita Zorec, vodja korporativnega komuniciranja pri družbi Fraport Slovenija. "Predsedovanje je sicer pomemben projekt, a o številu potnikov, ki ga bo prineslo, je težko govoriti, ker se sploh še ne ve, koliko dogodkov bo organiziranih na lokaciji. Vsekakor pa bo gostov bistveno manj kot med prvim predsedovanjem." Za zdaj je potrjeno, da bo povezljivost Ljubljane z Brusljem vsak delavnik od 31. maja do konca oktobra zagotavljal letalski prevoznik Brussels Airlines, dvakrat tedensko tudi WizzAir. Gradnja novega potniškega terminala na ljubljanskem letališču je torej v sklepni fazi. Prve potnike bodo na njem sprejeli že julija, saj naj bi v sredo, 30. junija, delavci zaključili izmeno na starem, naslednje jutro pa začeli delati na novih delovnih mestih. Svečana otvoritev je načrtovana za 16. junij.

Pomikajte se z miško ali prstom (na mobilnem telefonu) po spodnji fotografiji:

Robert Balen

Pomikajte se z miško ali prstom (na mobilnem telefonu) po spodnji fotografiji:

Večja zmogljivost in izboljšan standard za potnike

Novi potniški terminal je prioriteta razvoja Letališča Ljubljana, obstoječi objekt je namreč bil ob normalnem prometu ozko grlo predvsem pri prijavi na let, v sortirnici in pri prevzemu prtljage, razlaga Zorčeva. "Čeprav bi ob obstoječem zmanjšanem prometu prostorsko najverjetneje zadostoval sedanji terminal, je vodstvo Fraporta Slovenija skupaj z lastniki sprejelo odločitev, da gradnjo novega potniškega terminala (investicijo v vrednosti več kot 20 milijonov evrov) nadaljuje. Zaradi dotrajanosti je v stari potniški stavbi težavno zagotavljati ustrezen standard za sprejem in odpravo sodobnih letalskih potnikov."

Pomikajte se z miško ali prstom (na mobilnem telefonu) po spodnji fotografiji:

Robert Balen

Novi objekt bo imel večjo zmogljivost ter izboljšal standard za potnike, uporabnike in zaposlene. Obstoječemu terminalu bo dodano 10.000 kvadratnih metrov površin, vključno z novo odhodno halo, 14 prijavnimi okenci (skupaj s sedanjim terminalom jih bo 22), petimi linijami za varnostne preglede, dvema trakovoma za prevzem prtljage (z možnostjo namestitve tretjega), novo sodobno sortirnico prtljage, brezcarinsko trgovino in poslovnim salonom ter tudi s prenovljeno gostinsko ponudbo in promocijskimi površinami.

Pomikajte se z miško ali prstom (na mobilnem telefonu) po spodnji fotografiji:

Pri Fraportu so izračunali, da se bo zmogljivost s 500 potnikov na uro povečala na 1250. Novi terminal pa bo po hodniku povezan z obstoječimi površinami. Neposredno ob terminalu bodo uredili novo avtobusno postajališče, parkirne površine in park. V novem objektu je že nameščena vsa oprema, od varnostnega sistema do razsvetljave in računalniške opreme ter avdio sistema. Izvedli so montažo lesenih oblog, manjka še nekaj pohištva, ki bo dalo terminalu končno podobo.

Pomikajte se z miško ali prstom (na mobilnem telefonu) po spodnji fotografiji:

Robert Balen

Terminal, ki so ga arhitekturno zasnovali v biroju Plan B, je pregleden in dovolj majhen, da potnikom ne bodo treba pešačiti zelo daleč, kot je to na velikih vozliščih. Prostor deluje zračno in pregledno, zlasti odhodna hala z visokim stropom, na varnostno kontrolo čakajoči potniki pa bodo lahko uživali v pogledu na Julijske in Kamniško-Savinjske Alpe. Del starega terminala bo še v uporabi, za del pa za zdaj ni znano, kakšna bo njegova funkcionalnost.

Robert Balen

Trgovinska ponudba s svežim konceptom

Ob našem obisku so bila okenca za prijavo na let še zaščitena, prekrita s folijo, prav tako niso delovali tekoče stopnice in dvigalo, zato smo se v sosednji prostor, kjer potnike čaka varnostni pregled, odpravili po običajnih stopnicah. Upravitelj letališča je kupil sodobno opremo za varnostni pregled, ki bo temeljito prežarčila prtljago v iskanju prepovedanih reči, namestili bodo tudi "body scanner", napravo za pregled telesa. Ozko grlo, varnostni pregled na obstoječem terminalu, nameravajo z novo opremo in nekoliko spremenjenim postopkom odpraviti. Pri tem se bo osebje skupaj s potnikom, ki ga bo treba podrobneje pregledati, umaknilo na stran, da drugim zaradi tega ne bo treba čakati.

Pomikajte se z miško ali prstom (na mobilnem telefonu) po spodnji fotografiji:

Robert Balen

Testiranje opreme in usposabljanje zaposlenih za ravnanje z njo so že izvedli. Pravočasen test vseh naprav je potreben, saj ko bo terminal predan v uporabo, mora vse brezhibno delovati. Zelene površine, ki jih nameravajo urediti pred poslopjem terminala, še zasedajo delavci in njihova mehanizacija, na platoju pred njim pa Fraport obljublja več parkirnih površin za avtobuse in taksije. Prav tako bo več prostora namenjenega kratkotrajnemu ustavljanju. Ta prostor je bil pred starim terminalom zelo omejen, zaradi česar je pogosto nastajala gneča.

Pomikajte se z miško ali prstom (na mobilnem telefonu) po spodnji fotografiji:

Robert Balen

Zorčeva napoveduje sodobno komercialno ter gostinsko in trgovinsko ponudbo s svežim konceptom. Njeno zagotavljanje je bilo v koronačasu še poseben izziv. Pri dogovorih za najem prostorov s ponudniki komercialnih vsebin so imeli največ težav. Prostor za gostinsko ponudbo bo tako povsem opremljen tik pred odprtjem, saj so ponudniki zaradi majhnega števila potnikov zelo previdni. Je pa zasnova dela letališča, namenjenega komercialnim vsebinam, takšna, da jo je mogoče širiti, ko se bo število potnikov večalo.

Pomikajte se z miško ali prstom (na mobilnem telefonu) po spodnji fotografiji:

Robert Balen

Zorčeva napoveduje sodobno komercialno in gostinsko ter trgovinsko ponudbo s svežim konceptom. Zagotavljanje le-te v časih korone je bil še poseben izziv. Pri dogovorih za najem prostorov s ponudniki komercialnih vsebin so imeli še največ težav.  Prostor za gostinsko ponudbo bo tako dokončno opremljen tik pred odprtjem, saj so ponudniki zaradi nizkega števila potnikov zelo previdni. Je pa zasnova dela letališča, namenjenega komercialnim vsebinam, zasnovana tako, da jo je mogoče širiti, ko se bo število potnikov večalo. 

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta