Finance: Bleščeči proračun, realna tveganja in vroč kostanj za prihodnjo vlado

Jelka Zupanič
22.10.2019 17:50

Sončna stran proračunov je, da izpolnjujejo fiskalna pravila, senčna stran pa so ohlajanje gospodarstva in še ne sprejeti zakoni, katerih posledic vlada ni dosledno upoštevala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Davorin Kračun: "V tem proračunu so fiskalna pravila v senci." 
Robert Balen

Vladni proračunski dokumenti za leti 2020 in 2021 formalno izpolnjujejo fiskalna pravila, a je fiskalni svet opozoril tudi na precejšnja tveganja. Predsednik fiskalnega sveta dr. Davorin Kračun je tako včeraj sporočil: "V tem proračunu so fiskalna pravila v senci. Na eni strani imamo proračun, ki se skorajda blešči, na drugi pa realna tveganja, ki mečejo senco na ta proračun in na izpolnjevanje fiskalnih pravil."
Da se ne bi pojavljala neskladja med proračunoma in zakonodajo, ki jo politiki še sprejemajo, fiskalni svet predlaga, da obe plati uskladijo. Ali tako, je ponudil v premislek Kračun, da v proračunu upoštevajo tudi vse tiste zakonske predloge, ki lahko še vplivajo na izvrševanje proračuna, ali pa naj vlada in državni zbor poskrbita za sprejetje takih zakonov, ki ne bodo vplivali na že načrtovano raven proračunskih prihodkov in izdatkov.

Negotovosti: ohlajanje in domače nedoslednosti

Ker je vlada letos z obravnavo proračunov pohitela, saj jih je odbor za finance obravnaval pred rokom, v katerem jih mora oceniti fiskalni svet, je prvi pogovor minil brez njihove ocene. A Kračun je rekel le, da je "dobro, da ni zamude pri sprejemanju", in dejstva, da je bil odbor dva dni prej, kot bi morali oceno poslati, ni komentiral. Povedal je, da bi bil v letu 2020 po njihovih izračunih strukturni saldo 0,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), naslednje leto pa 0,3 odstotka. "Tudi o izpolnjevanju minimalnega strukturnega salda po pravilih EU ni nobenega dvoma, saj je v naslednjih treh letih ta nižji, kot je bil v preteklih treh," je dodal.

Vroči kostanj pokojninske reforme naslednji vladi

To in podobno, denimo občutno znižanje izdatkov za socialne pomoči posameznikom in gospodinjstvom, četudi se število prejemnikov kvečjemu zvišuje, fiskalnemu svetu vzbuja resne dvome, ali bo mogoče take proračune tudi uresničiti. Preoptimistično se mu zdi tudi, da bo ostala v letu 2021 realna povprečna plača v javnem sektorju nespremenjena, zaposlenost pa višja za le 0,5 odstotka, četudi bomo takrat predsedovali EU. O finančnih učinkih morebitne ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in podobnih predlogih, ki krožijo, a še niso usklajeni, je Kračun zatrdil, da "bi večinoma pomenili dodatno obremenitev javnih blagajn". Nekatere zakonske spremembe pa ne bodo imele takojšnjih posledic. Denimo pokojninska, ki "vrže vroči kostanj reforme naslednjemu državnemu zboru in vladi".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta