(EVROPSKI DUELI) S saabom in v dessousu v Strasbourg

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
06.05.2019 16:38

Večerovo soočenje nosilcev list Stranke Alenke Bratušek (SAB) Angelike Mlinar in Demokratične stranke upokojencev (Desus) Igorja Šoltesa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angelika Mlinar in Igor Šoltes sta že evroposlanca, vendar maja nastopata na listah zanju novih strank, SAB-a in Desusa.
Robert Balen

Oba sta že evroparlamentarca, a ne ostajata pri prejšnjih strankah. Zakaj kandidirata pri strankah, pri katerih kandidirata in so za vaju novi, Desus in SAB, obe sicer članici družine liberalcev (ALDE)?
Šoltes:
"Varna starost in dostojno življenje v poznih letih nimata strankarskega predznaka. Z njima sem se ukvarjal prej in se bom tudi naprej. Danes je na politični sredini čas za povezovanje. Sam sem ga zmožen in to štejem za prednost. Moramo prevzeti odgovornost za prihodnost Evrope, ne pa puščati, da bi o njej odločali skrajneži."
Mlinar: "Na te volitve sem šla zgolj zaradi povabila Alenke Bratušek. Že dolgo se poznava in si zaupava. Zame je tudi velika čast, da kot koroška Slovenka kandidiram v Sloveniji. Alenka vodi liberalno stranko, kot je tudi stranka Neos v Avstriji, za katero ne bom več kandidirala."
Neos ste v Avstriji celo pomagali ustanoviti. Zakaj ste ga zapustili?
Mlinar:
​"No, saj Neosa nisem zapustila, še vedno sem predsednica njegove Akademije. Da za Neos ne kandidiram več na evropskih volitvah, sem se odločila iz osebnih razlogov pred enim letom."
Marsikdo v Sloveniji je pričakoval, da boste na evropskih volitvah nastopili pod okriljem kakšne bolj zelene, okoljevarstvene stranke, denimo s Povežimo se. Zakaj se to ni zgodilo?
Šoltes: "Moje vrednote se ne spreminjajo. Prej sem bil zelen in tudi ostajam tak. Moji cilji, ko govoriva o zeleni politiki, ostajajo isti, prvi med njimi je gotovo, da iz javnih zavodov umaknemo ceneno in slabo hrano iz sumljivih obratov. So pa tudi druge teme, ki me močno angažirajo, zato ni bilo presenečenje, da sem se povezal s stranko, ki je v osnovi širše orientirana."
Kako ocenjujeta nastop avstrijske državljanke na slovenski kandidacijski listi?
Mlinar:
"Nisem slovenska državljanka, a me v Avstriji izrecno poznajo kot koroško Slovenko. V avstrijskem državnem zboru sem zmeraj pozdravila v slovenščini, tudi nastope sem končala v slovenščini. To je vprašanje moje drže, pomeni, da sem to, kar sem. Moji slovenski nagovori so bili namreč vsakič deležni negativnih komentarjev in odklonilnih reakcij. Sicer pa sem velika pristašinja transnacionalnih list, ki pa jih še ni. Te liste bi pomenile, da lahko vsak državljan ali državljanka iz katerekoli države članice kandidira kjerkoli v EU."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta