Evropska tekma za primat na levem polu: Vesna s Prebiličem lovi Svobodo

Matej Grošelj Matej Grošelj
28.05.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimirju Prebiliču se obeta izvolitev v Evropski parlament.
Foto: Robert Balen

Zunajparlamentarni stranki Vesna se glede na javnomnenjske raziskave obeta prvi mandat v Evropskem parlamentu. Dobri dve leti po ustanovnem kongresu se Vesna uveljavlja kot edina verodostojna zelena politična stranka v Sloveniji, kar ji priznavajo tako domači okoljevarstveni strokovnjaki kot evropska skupina Zelenih. Stranka, ki jo vodita okoljska aktivista Uroš Macerl in Urša Zgojznik, po relativno uspešnem nastopu na predsedniških volitvah 2022 znova stavi na dolgoletnega kočevskega župana in univerzitetnega profesorja Vladimirja Prebiliča, ki se na prihajajoče evropske volitve podaja kot nosilec liste. "Vesna nagovarja pomembno tematiko, ki je v Sloveniji izjemnega pomena, vendar do sedaj ni bilo stranke, ki bi jo ustrezno prevzela in smiselno umestila v svoj program. Zdi se, da ljudje v Sloveniji razumejo okoljske tematike kot zadevo vseh in so nezaupljivi do tega, da bi politiki vsebino 'politizirali'. Vesni je s svojim civilnodružbenim pedigrejem in delom na daljši rok uspelo vsaj do sedaj pridobiti nekaj zaupanja," analizira politolog z ljubljanske fakultete za družbene vede Marinko Banjac.

Prebilič (še) ni član Vesne

To bodo druge velike volitve za Vladimirja Prebiliča v sodelovanju z Vesno. Ko se je potegoval za položaj predsednika republike, je osvojil več kot 90.000 glasov in med sedmerico kandidatov pristal na četrtem mestu. Na katere volivce cilja tokrat? "Na vse, saj je zelena agenda izrazito povezovalna in se dotika vsega prebivalstva. Vprašanje okolja bi moralo zanimati vsakogar v Sloveniji in Evropi. Čeprav so v Bruslju dosegli zeleni dogovor, je evropska retorika postala vse bolj militaristična. Pogovarjamo se o vojni, vojaški industriji, gradnji zidov na mejah … Ko gre za vprašanje okolja, se je Evropa znašla v krču. Očitno je, da moramo najprej zboleti, šele potem se začnemo spraševati, katero zdravilo bomo vzeli. Populisti ponujajo hitre rešitve, vendar ne bodo pomagale, saj nam zgolj dolgoročno naslavljanje težav lahko zagotovi blagostanje in stabilnost."

Prebilič je ob koncu leta 2022 sodeloval z Vesno kot kandidat stranke na predsedniških volitvah. Osvojil je več kot 90.000 glasov in se uvrstil na četrto mesto. Nekateri menijo, da bi lahko prehitel tudi skupnega kandidata SD in Gibanja Svoboda Milana Brgleza, če bi kampanja trajala še kakšen teden dlje.  
Foto: Robert Balen

Kot pravi Prebilič, se je pred dvema letoma po naravni poti povezal z Vesno. Nekoč je bil član Socialnih demokratov, prav tako je bil svetovalec tedanjega predsednika republike Boruta Pahorja. "Zelene teme so me vedno zanimale, četudi so bile pred 20 leti veliko bolj oddaljene kot danes. Zelena politika mi je blizu tudi kot županu Kočevja. Zavedati se moramo, da nas bodo v prihodnosti v primerjavi z vojnami bistveno bolj strateško ogrožale globalne migracije, klimatske spremembe, tudi pomanjkanje vode in hrane. Že kot kandidat za predsednika republike sem izpostavljal, da se moramo poenotiti o ključnih zadevah, ki povezujejo človeštvo," poudarja Prebilič. Izkušnja v SD mu ni ostala v najlepšem spominu, prav tako je postal skeptičen do strankokracije na Slovenskem. Motijo ga izrazito hierarhične notranje ureditve strank, ki pogosto ne dopuščajo kritičnega razmišljanja. Ker mu prehajanje iz ene v drugo politično stranko ni blizu, za zdaj ni član Vesne. "Po razočaranju nad SD sem nekoliko bolj previden in potrebujem še nekaj časa, da zadeva dozori. Kljub temu odlično sodelujemo. Vesna je na dobri poti, da postane kredibilna in dobro delujoča alternativa dosedanjim političnim strankam. To je spodbudno, saj je trenutna parlamentarna ponudba – milo rečeno – slaba."

Bo šel tudi na parlamentarne volitve?

Zadnja anketa Ninamedie za Dnevnik je Vesni na tretjem mestu izmerila dobrih 14 odstotkov podpore opredeljenih volivcev, medtem ko je anketa Mediane za Pop TV stranko postavila na četrto mesto z manj kot petodstotnim zaostankom za drugouvrščeno Svobodo. Trendi med kampanjo kažejo, da ima Vesna vse več privržencev. Lahko na evropskih volitvah celo ogrozi vodilno vladno silo Gibanje Svoboda in morda preseneti z največ osvojenimi glasovi na levi sredini? "To bi bilo naravnost fantastično, a obenem se je treba zavedati, da je podpora vedno krhka stvar. Dopuščam možnost, da kakšna anketa iz različnih razlogov deluje tudi nekoliko bolj spodbujevalno," meni Prebilič. Politolog Banjac ocenjuje, da so potencialni volivci Vesne gotovo tudi razočarani podporniki Svobode, v določeni meri pa tudi SD in drugih bolj levih strank. "Poleg tega je tudi Prebilič prepoznaven. V predsedniški tekmi je nakazal širino, sedaj kaže večjo konkretnost in je vsebinsko precej močan. Pobira torej sredinske in levosredinske glasove. Očitno je v tem trenutku možno mobilizirati volivce s poudarkom na okoljskih tematikah. Ne smemo pa pozabiti, da je to lahko tudi zgolj efekt 'všečnosti' Prebiliča, ki se dobro znajde v soočenjih in pritegne pozornost."

Vladimir Prebilič o tem, ali namerava sodelovati tudi na državnozborskih volitvah čez dve leti: "Za zdaj ne vidim, da bi bilo to nujno potrebno. Ne vemo pa, kakšen bo razvoj dogodkov v Sloveniji pred naslednjimi volitvami." 
Foto: Robert Balen

Če si bo na volitvah zagotovil vozovnico za Bruselj, bo Slovenija dobila prvega poslanca v zeleni evropski skupini, Prebiliču pa bo avtomatsko prenehal županski mandat v Kočevju. Z vodilnimi predstavniki Zelenih Evrope že pogovarjal, pri katerih temah bi v primeru izvolitve lahko koristno sodeloval. "Vstop v Evropski parlament želim izkoristiti v največji meri, zato so pomembne tudi priprave na nov izziv. Če bom izvoljen, ne želim tratiti časa z uvajanjem," je dejal. Ker ima visoke politične ambicije in je ob koncu lanskega leta za Večer izjavil, da je Slovenija zanj največji izziv, nas je zanimalo, ali lahko zagotovi, da bo morebitni petletni mandat v Bruslju oddelal do konca. "To je moja iskrena želja, a življenje je fluidna stvar. Težko je jamčiti, kaj se bo zgodilo čez nekaj let." Se torej lahko zgodi, da bo leta 2026 prekinil službo v Bruslju in se podal na državnozborske volitve? "Za zdaj ne vidim, da bi bilo to nujno potrebno. Tej vladi želim, da mandat izkoristi v največji meri. Če bo vlada uspešna, bo dobro tudi ljudem. Ne vemo pa, kakšen bo razvoj dogodkov v Sloveniji pred naslednjimi volitvami. Ničesar ne želim obljubljati, lahko pa zagotovim, da evropskih volitev ne vidim kot ovinek do nečesa drugega. Iskreno sem posvečen kampanji in jo želim zaključiti na najboljši način."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.