Državi četrtina lanskih kapitalskih dobičkov

Jelka Zupanič
19.02.2019 18:02

Dividende, kapitalski dobički, najemnine in več kot tisoč evrov obresti v domačih bankah so tako kot doslej obdavčeni 25-odstotno z dokončnim davkom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Furs pričakuje napovedi najemodajalcev do 28. februarja.
Andrej Petelinšek

Obdavčitev dobičkov, ki so jih lani z lastnim kapitalom ustvarili posamezniki, ostaja prav takšna, kot je bila doslej. Odhajajoča Cerarjeva vlada je ni spreminjala, nova Šarčeva vlada davčno optimizacijo še snuje. Po viharju, ki ga je jeseni po nastopu nove vlade med podjetniki dvignila napoved v koalicijskem sporazumu, da bi kapitalske dobičke fizičnih oseb spet prišteli v dohodnino in obdavčili progresivno, se je razburjenje poleglo. Kapitalski dobički ostajajo dokončni davek, stopnja obdavčitve 25-odstotna.
Če ste torej lani z dobičkom prodali vrednostne papirje, zaslužili z najemninami in prejeli na depozite obresti, v domačih in evropskih bankah višje kot 1000 evrov, vas čaka le še pisanje napovedi. Tudi letos jo morate oddati do 28. februarja. Finančni upravi (Furs) jo lahko pošljete elektronsko ali na obrazcih, ki so na njeni spletni strani. Le natisniti si jih morate in odnesti osebno na finančni urad ali poslati po pošti, najbolje priporočeno.

Davek na najemnine nižajo računi za obnove

Tudi tokrat še ne vemo, za koliko solastnikov garaž, pralnic, hišniških stanovanj in drugih prostorov, ki so jih lani oddajali v blokih in večstanovanjskih stavbah, so upravniki davek že poravnali. Za 23 evrov celoletne najemnine za kolesarnico - so sporočili enemu od 30 solastnikov - so mu odšteli deset odstotkov ali dobra dva evra normiranih stroškov in plačali nekaj več kot pet evrov dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Lastnik skupne kolesarnice tudi letos, že sedmič zapored, ni imel s to napovedjo davka nobenega dela, le letno obvestilo je spravil.

Tisočak obresti ni obdavčen, a le, če je iz EU

Zlati časi, ko so v državno blagajno višje obresti od tisoč evrov prinesle več kot 28 milijonov evrov (leta 2013), plačevalo pa jih je več kot 60 tisoč posameznikov, se lani še niso vrnili. Koliko napovedi bo letos, bo znano jeseni, obresti so obdavčene 25-odstotno. Napoved pa morajo oddati tudi vsi, ki so prejeli katerikoli znesek obresti iz drugih držav sveta. Za te obresti ne velja oprostitev do 1000 evrov, ampak so celotne obdavčene 25-odstotno, Furs odšteje le v tujini že plačan davek. Nazadnje je to napoved pisalo okoli 8000 posameznikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta