Društvo novinarjev obsoja izjave celjskega župana o delu novinarjev

STA, DR
26.09.2019 15:30

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je danes ocenilo, da je bil nedavni komentar celjskega župana Bojana Šrota na poročanje novinarjev Planet TV neprimeren in žaljiv. Šrot je namreč v odzivu na prispevek o onesnaženi zemlji na območju Celja dejal, da so novinarji "prišli s planeta Mars" in da "so na novo odkrili ne le smodnik, ampak tudi Kitajsko".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Šrot
Rozmari Petek

Šrot je poročanje o onesnaženi zemlji komentiral na torkovi seji mestnega sveta. Poleg navedenih izjav se je obregnil tudi ob strokovnjaka, ki je sodeloval v prispevku, in ga označil za "strokovnjaka Vesele šole".
"Če je Šrot menil, da je bilo v prispevku karkoli narobe, morebiti celo lažnivo, kot se je izrazil na seji, ima pravico argumentirano zavrniti navedbe novinarjev, ne pa z njimi na žaljiv način obračunavati, prav tako ima pravico do popravka v skladu z zakonom o medijih," so danes zapisali v DNS.
Spomnili so tudi, da poleg tega v okviru društva in sindikata novinarjev Slovenije deluje novinarsko častno razsodišče, na katerega se lahko obrnejo vsi, ki menijo, da so novinarji pri svojem poročanju kršili Kodeks novinarjev Slovenije.
Upravni odbor DNS in aktiv Celje opozarjata na, kot so zapisali, zelo slabo, v nekaterih primerih nikakršno kulturo javnega nastopanja, primer celjskega župana pa ni edini. Izvoljeni posamezniki si takega načina komuniciranja po mnenju društva ne bi smeli privoščiti, so prepričani. Obračunavanje z mediji na sejah mestnih oz. občinskih svetov, v državnem zboru ipd. pa ostro obsojajo.
Po mnenju društva je še posebej problematično tako obračunavanje na lokalni ravni, kjer so novinarji lokalnih, regionalnih medijev in dopisniki zelo pogosto na udaru različnih funkcionarjev - županov, svetnikov političnih strank, pa tudi občinskih javnih zavodov in podjetij, hkrati pa v teh okoljih, kjer in o katerih pišejo, živijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta