Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ostaja, SMC in Desus glasovala proti ukinitvi

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
29.01.2020 19:46

"Koalicija" SDS, NSi, Desus, SMC, SNS in SAB proti preoblikovanju dopolnilnega zavarovanja. Kako in ali sploh bo dopolnilno zavarovanje ukinjeno, ostaja izziv za prihodnjo vlado.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za zdravje je dejal, da ukinitvi ne nasprotuje in da so na ministrstvu pripravili tako zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju kot predlog o dolgotrajni oskrbi, a jih je politična realnost prehitela. 
Robert Balen

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje tudi po več kot desetletju političnih razprav ne bo ukinjeno. Za sprejetje novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja predvidela uvedbo obveznega pavšalnega zneska, ki bi ga zavarovanci plačevali zdravstveni zavarovalnici in ne več zasebnim zavarovalnicam, je glasovalo le 32 poslancev LMŠ, Levice in SD, proti pa skupaj 51 poslancev SDS, NSi, SNS, SMC in SAB.
V slednji so sicer še med razpravo zatrjevali, da bodo novelo podprli, češ da politika še nikoli ni bila tako daleč ukinitvi in je treba storiti prvi korak, nato pa sta dva njihova poslanca glasovala proti, dva pa sta se vzdržala. Tehtnico v prid ohranitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa je nagnila stranka SMC, kjer so se spraševali, zakaj bi bila potrebna proračunska varovalka za kritje morebitnega manka denarja v zdravstveni blagajni - takšno je bilo dopolnilo LMŠ, ki pa ni dobilo podpore -, če pa sedanjih 50 milijonov evrov, kolikor naj bi jih zasebne zavarovalnice potrebovale za administrativne stroške, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ne bo potreboval za administriranje. "V resnici bi samo prenesli dopolnilno zavarovanje. Isti osebi bi le vzeli iz drugega žepa. V take gnile kompromise za glasove volivcev v SMC ne bomo šli," je bil jasen Jani Möderndorfer.

Stranka Levica in njen glavni koordinator Luka Mesec
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta