Dom Danice Vogrinec Maribor: V rdeči coni 25 stanovalcev, trije so v bolnišnici

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
17.09.2020 13:08

V enoti doma za starejše na Taboru je okuženih 28 stanovalcev in 17 zaposlenih; trendi naraščanja okužb so se umirili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Slavič meni, da so so uspeli z ukrepi širjenje epidemije v domu zajeziti.
Tadej Regent

"V Domu Danice Vogrinec je po zadnjih podatkih s koronavirusom okuženih 28 stanovalcev in 17 zaposlenih, trendi so se umirili, kar daje signal, da smo uspeli z ukrepi širjenje epidemije v domu zajeziti," je zadnje informacije o epidemiološkem stanju v njihovi enoti na Taboru sporočil direktor Doma Danice Vogrinec Maribor Marko Slavič. V treh hišah na Pobrežju, torej na osrednji lokaciji največjega slovenskega doma za starejše, okužbe s koronavirusom nimajo.

Dom Danice Vogrinec Maribor
Tadej Regent


Zdravstveno stanje stanovalcev, ki so nameščeni v rdeči coni v domu na Taboru, je relativno dobro; v rdeči coni je 25 stanovalcev. Trije stanovalci so v bolnišnici. V domu se je sicer že začel tretji krog testiranj in zaradi inkubacijske dobe je še mogoč kak pozitiven izid. Glede na to, da je potek bolezni pri okužbi s koronavirusom zelo nepredvidljiv, je možno, da se zdravstveno stanje poslabša tudi kateremu od okuženih stanovalcev v rdeči coni, ki bolezen zdaj prebolevajo v lažji obliki. V primeru, da bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje, bo, pravi Slavič, "vztrajal, da se jim to zagotovi tako kot vsem državljanom Slovenije in zagotovo bodo morale biti kapacitete zagotovljene v zdravstvenem sistemu v katerikoli bolnišnici na katerikoli lokaciji že".


Ekipa zaposlenih v rdeči coni v domu dela v skladu s protokolom ravnanja v polni varovalni opremi. Zaradi opredeljenih karanten med zaposlenimi so izjemno kadrovsko podhranjeni. "Tu so težave. Izgorevanje se bo na dolgi rok pokazalo. Ne glede na našo širšo družbeno pripravljenost in konsenz je dejstvo, da zaposlenih in ekip, ki bi v domove načeloma priskočile, tako kot je bilo to včasih definirano iz zdravstvenega doma in UKC-ja, ni," je opozoril.

Marko Slavič
Tadej Regent


Na pomoč nameravajo poklicati svoje upokojene delavce. Kdaj? "Naredili smo presek stanja in imamo pripravljenih nekaj upokojenih delavcev, ki so na osnovi našega poziva pripravljeni sodelovati. Danes bomo objavili tudi poziv prostovoljcem," je napovedal Slavič. Prostovoljce bodo vključevali v delo pri transportu, logistiki in podobnem, torej ne v strokovno zahtevno delo na oddelkih. "Želimo združiti neko srčno verigo okoli naše Danice - ne le v času epidemije, ampak tudi v perspektivi," je še dejal Slavič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta